Alimente alcaline pe care este bine să le consumi

Este indicat ca în corp să existe un echilibru acido-bazic. Alimentația modernă favorizează produsele care cresc aciditatea şi este bine de ştiut care sunt produsele alcalinizante, pe care să le incluzi mai des în meniu.

Alimentele alcaline, numite și alcalinizante, sunt cele cu un pH ridicat. Rolul lor este, în principal, de a combate aciditatea organismului, contribuind astfel la menţinerea echilibrului acido-bazic.

Efectele alimentaţiei acidifiante

Consumate în exces, alimentele acide sunt responsabile de inducerea unui proces inflamator în organism, numit acidoză metabolică. Aceasta poate fi cauza multor probleme de sănătate, precum oboseala, dureri de cap, insomnie, constipație, balonare, acnee, unghii casante, căderea părului, sensibilitate scăzută la stres și tendință de îngrășare.

Pe termen lung, alimentaţia acidă contribuie la apariţia unor boli precum patologiile cardiovasculare şi articulare sau chiar hepatice. Pentru a reduce acest risc, este bine ca farfuria să conțină 70% alimente alcaline și 30% alimente acide.

1 alcalin jpg jpeg

Ce este indicele PRAL

Aciditatea se măsoară folosind pH-ul, pe o scară de la 1 la 14. Cu cât pH-ul este mai aproape de 14, cu atât ne apropiem de un pH alcalin sau bazic. Echilibrul acido-bazic are un pH mediu de 7. Pentru a măsura modul în care alimentele acţionează asupra organismului, se foloseşte indicele PRAL (Potential renal acid loan), care se bazează pe excreţia urinară de acid uric sau pe încărcătura acidă pe care o elimină rinichii astfel încât să menţină echilibrul pH-ului în organism. Indicele PRAL este echivalentul cantităţii de acizi eliminate de rinichi după ce au fost consumate 100 g de alimente. Acesta se calculează printr-o metodă ce are în vedere mineralele acide şi bazice dintr-un anumit aliment, fie bazic, fie alcalin. Cu cât valoarea PRAL este mai mare, cu atât un aliment are un potențial de acidifiere a organismului mai mare.

Alimente alcalinizante

Fructe: cireșe, banane, mere, lămâie, curmale, pepene verde, căpșuni, mure, coacăze negre, caise, zmeură, grepefrut, kiwi, smochine, pere, nectarine, ananas, portocale, piersici, struguri, mango, avocado;

Legume şi verdeţuri: spanac, sparanghel, broccoli, morcov, usturoi, sfeclă roșie, țelină, dovlecei, dovleac, varză, conopidă, fasole verde, salată verde, andive, praz, ceapă, castraveți, pătrunjel;

Leguminoase: linte, năut, fasole;

Seminţe şi fructe oleaginoase: seminţe de dovleac, de floarea-soarelui, in, migdale, nuci, caju;

Condimente și ierburi: ghimbir, curry, muștar, piper negru, cardamom, rozmarin, cimbru, mărar, coriandru, nucșoară, ardei roșu, scorțișoară;

Produse lactate: lapte bătut;

Lichide: apă, apă cu cu lămâie, apă minerală, sucuri de legume, ceai;

Alimente dulci: miere, zahăr brun;

Grăsimi: ulei de rapiţă, de măsline, de floarea-soarelui.

Alimente acide de limitat

Se recomandă evitarea excesului de alimente acide, precum:

Proteine: carne albă, carne roșie, mezeluri, ouă, fructe de mare, crustacee

Produse lactate: lapte pasteurizat, unt, brânză;

Produse dulci: sirop de arțar, zahăr alb;

Băuturi: alcool, băuturi carbogazoase;

Alimente rafinate precum pastele și orez alb, pâine albă și făină albă.

Beneficiile echilibrului acido-bazic

 Alimentele alcalinizante previn riscul bolilor cardiovasculare. Bogate în antioxidanți, vitamine (A, C și E) şi minerale (seleniu, zinc) precum și polifenoli, compuşi activi care protejează sistemul cardiac de efectele nocive ale radicalilor liberi, alimentele alcaline pot ajuta la prevenirea riscului de infarct. De asemenea, sunt sursă de potasiu, care reglează tensiunea şi reduce riscul de accident vascular cerebral.

– Bogăţia de fibre din alimentele alcaline susţine microbiomul intestinal şi poate oferi protecţie contra unor tipuri de cancer precum cel de colon, de sân şi gastric.

Sursa/foto:clicksanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *