Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Ce sărbătoresc astăzi creștinii ortodocși

Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 28 septembrie.

Sfantul Cuvios Hariton Marturisitorul

Acest sfânt a trăit pe vremea împăratului Aurelian în cetatea Iconiei, din Eparhia Licaoniei. Fiind adus înaintea judecății și mărturisind cu îndrăzneală că Hristos este Dumnezeu, a fost bătut de patru slujitori și cu foc ars. Dar după sfârșitul imparatuluilui Aurelian (270-276), scăpând sfântul, s-a dus în pustiu, unde a căzut între tâlhari, care prinzându-l și legându-l, a scăpat de dânșii într-acest chip: venind un șarpe și intrând în vasul în care țineau tâlharii vin, și-a vărsat otravă în vin, din care bând ei, toți au murit. Iar sfântul, făcând peșteră biserică și adunând mulțime de călugări, a făcut mânăstire, scoțând dintr-o piatră uscată izvor de apa și arătându-se lecuitor de orice boală; iar la adânci bătrâneți a adormit întru Domnul.

Tot în această zi, este pomenit și Sfântul Prooroc Baruh.

Imagini pentru imagini prooroc baruh

Adevărată oglindă a proorocilor, a fost următor dascălului sau Ieremia, când acesta plângea prădarea și pustiirea Ierusalimului. Și în timpul cât a durat pustiirea Ierusalimului, Baruh se închisese într-o peșteră și plângea înstrăinarea lui Ieremia; și n-a ieșit de acolo până la întoarcerea poporului.
Când s-a întors poporul, Baruh, ieșind din peșteră, auzit-a iarăși cu Abimeleh cele ce văzuseră Ieremia în uimire când era lovit cu pietre. Și se arătau a fi că un suflet în două trupuri acești doi prooroci, deoarece dumnezeiescul Duh însemna și îi adeverea pe amândoi. Baruh a propovăduit mai limpede despre orânduială întrupării lui Hristos, zicând: “Acesta este Dumnezeul nostru, nu se va socoți altul lângă Dânsul” și celelalte. Și ar putea cineva din cei ce cu dragoste ostenesc a luă seamă la cărțile proorocesti, să afle pe proorocul Baruh că proorocește mai mult despre Hristos și despre Ierusalim. După ce a îngropat pe Ieremia cu sârguință, curând după petrecerea aceluia, către Domnul s-a petrecut și acesta.

Sursa:realitatea.net