Produse naturale care pot înlocui zahărul din alimentaţie

Imagini pentru Produse naturale care pot înlocui zahărul din alimentaţie

Zahărul se găseşte în alimentaţia fiecăruia dintre noi, adăugat în ceai, cafea, sucuri sau în alimentele pe care le consumăm zilnic. Specialiştii în nutriţie spune că, în afara aportului energetic, zahărul nu conţine substanţe nutritive. Care sunt produsele naturale ce pot înlocui zahărul în alimentaţie aflaţi din materialul următor.

Un înlocuitor foarte bun al zahărului este mierea de albine neprocesată, singurul aliment ce nu se alterează şi ce în acelaşi timp este o sursă importantă de vitamine (în special cele din grupa B), minerale şi aminoacizi.

Siropul de agave este şi el un înlocuitor natural sănătos şi este obţinut din planta cu acelaşi nume originară din Mexic, conţine vitaminele B, C, D, E, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu şi crom. După cum spune medicul nutriţionist Mirela Moraru, ”siropul de agave este recomandat şi diabeticilor datorită poziţiei joase pe scara glicemică. Cantitatea de sirop folosită pentru îndulcirea preparatelor este cu un sfert mai mică decât cea de zahăr. Cu toate acestea, acest sirop este un produs obţinut printr-o procesare elaborată şi ar trebui consumat cu moderaţie”.

O alternativă sănătoasă la zahăr este extractul de ştevie, acesta fiind de 300 de ori mai dulce decât zahărul, are zero calorii şi indice glicemic zero, putând fi folosit şi de către diabetici.

Siropul de tapioca este şi el indicat pentru cei care doresc să elimine zahărul din alimentaţie. Rădăcinile de tapioca produc mai multă energie (ca hrană) pe unitatea de teren decât orice altă cultură. Nutriţional, tapioca este comparabilă cu cartoful, numai că aceasta conţine de două ori mai multe fibre şi are un nivel mai ridicat de potasiu.

Xylitolul este un îndulcitor extras din coceni de porumb sau scoarţă de copac, are un indice glicemic foarte scăzut şi este cunoscut pentru efectul săun antibacterian, fiind unul din ingredientele principale ale pastei de dinţi.

Un produs natural dovedit ca bun înlocuitor al zahărului este siropul de arţar, ce se obţine prin fierberea sevei copacului. Poate fi folosit ca îndulcitor pentru cafea sau ceai, precum şi ca topping pentru clătite.

Sursa:adevarul.ro