Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

În ce situaţii nu trebuie chemată Poliţia după producerea unui accident rutier

Puţini sunt şoferii care ştiu cu exactitate în ce condiţii pot să nu cheme poliţia atunci când sunt implicaţi într-un accident rutier. Indiferent de circumstanţe, accidentul trebuie anunţat la poliţie în cel mult 24 de ore de la producere.

Chemi poliţia atunci când eşti implicat într-un accident de circulaţie? Este întrebarea care dă bătăi de cap multor şoferi. Alături de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa, Crina Sîrb, am întocmit o listă cu situaţii care necesită prezenţa unui poliţist rutier la locul unui accident şi când poţi să părăseşti locul accidentului fără a atrage alte probleme:

– Dacă aţi fost implicaţi într-un accident rutier în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea unei persoane trebuie să anunţaţi imediat poliţia şi să nu părăsiţi locul accidentului. De asemenea, sunteţi obligaţi să anunţaţi poliţia şi dacă sunteţi martor şi surprindeţi un astfel de accident în trafic, în care au fost implicate alte autoturisme.

– Dacă aţi fost implicat într-un accident rutier în urma căruia a rezultat doar avarierea propriului autoturism, nu sunteţi obligaţi să chemaţi poliţia, însă trebuie să anunţaţi accidentul la poliţie în cel mult 24 de ore de la producerea acestuia.

– Dacă în accident sunt implicate două sau mai multe autoturisme şi nu sunt victime, nu este obligatorie chemarea poliţiei la faţa locului, însă şoferii trebuie să se prezinte cu maşinile în maxim 24 de ore la unitatea de poliţie pe raza căreia a avut loc eveniment, pentru întocmirea documentelor de constatare a acestuia.

– Dacă autoturismul a avariat un alt bun care aparţine unei persoane private, firme sau autorităţii publice locale, cum sunt gardurile, porţile, copacii sau stâlpii, conducătorul auto trebuie să anunţe accidentul la poliţie în maxim 24 de ore de la producerea acestuia.

– Dacă însă autoturismul a fost avariat în urma unor fenomene meteo sau a altor incidente, conducătorul auto se poate prezenta la poliţie pentru a anunţa evenimentul în cel mult 24 de ore.

– Dacă vă autovătămaţi nu sunteţi obligaţi să chemaţi poliţia mai ales dacă starea de sănătate nu vă permite. Poliţia va fi alertată oricum de echipajele medicale ajunse la faţa locului sau de ceilalţi conducători auto implicaţi sau martori

– Dacă nu vă prezentaţi la poliţie în 24 de ore  de la producerea accidentului pentru a-l raporta vă veţi alege cu permisul suspendat pentru 30 de zile.

– În condiţiile în care cei doi şoferi apelează la soluţionare amiabilă la faţa locului nu este necesară nici anunţarea evenimentului la poliţie. De asemenea, când din accident a rezultat doar avarierea propriului autoturism, iar conducătorul auto are o asigurare CASCO, acesta nu este obligat să anunţe accidentul la poliţie în cele 24 de ore.

„În cazul în care în accident au fost implicate mai mult de doua autoturisme, au rezultat distrugeri sau în cazul în care cineva a fost rănit, acesta nu se poate soluţiona prin constatare amiabilă”, completează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Sursa:adevarul.ro