Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Ziua transporturilor militare

La 16 noiembrie, Armata României sărbătorește Ziua transporturilor militare, aceasta fiind data la care, în 1880, odată cu înființarea celui de-al doilea batalion de geniu, prin Înaltul Decret nr. 2550, s-a constituit și câte o companie de căi ferate, primele subunități de acest fel din Armata României, potrivit volumului ”Calendarul Tradițiilor Militare” (2010).

În anul 1887, s-a înființat primul Batalion de Căi Ferate, iar în 1898, s-a aprobat primul regulament asupra transporturilor militare pe calea ferată, potrivit celor declarate de șeful Biroului transporturi și coordonarea mișcării, colonel Paul Bratosin, în anul 2015, într-un interviu publicat pe site-ul rft.forter.ro. Totodată, el susține că, înainte de a intra în război, Batalionul de Căi Ferate s-a transformat în Regiment de Căi Ferate, iar la 16 octombrie 1919, după terminarea Primului Război Mondial, s-a înființat Brigada de Căi Ferate și Pontonieri, din subordinea Comandamentului Trupelor de Comunicații.

În 1949, a luat ființă Școala Militară de Ofițeri de Căi Ferate, urmând ca, la 1 august același an să se înființeze Secția 9 Transporturi Militare. La 1 martie 1956, Brigada de Căi Ferate a fost detașată de la Ministerul Forțelor Armate la Ministerul Căilor Ferate, până în anul 1991.

De-a lungul timpului, serviciul a trecut printr-o serie de reorganizări, astfel că, în 1997, Direcția Transporturi Militare se desființează, luând naștere Secția Transporturi Militare din cadrul Direcției Logistice a Statului Major General.

La 1 august 2000, s-a constituit Centrul de coordonare a mișcării, în subordinea Statului Major General, iar la 1 septembrie 2000, secțiile de Transporturi Militare Teritoriale se transformă în birouri de Transporturi Militare Teritoriale.

După o perioadă în care Centrul de coordonare a mișcării a trecut fie în subordinea Comandamentului Logistic, fie în cea a Comandamentului Logistic Întrunit, la 1 februarie 2007, acesta a rămas în subordinea Comandamentului Logistic Întrunit, cu toate că este structură specializată în subordinea Statului Major General (actualmente Statul Major al Apărării, n. red.), așa cum este stipulat în Hotărârea de Guvern nr. 1035 din 2003, modificată și completată ulterior.

Sursa:mediafax.ro