Picturile de la Manastirea Golia vor putea fi admirate !

O comisie specializată din cadrul guvernului a dat calificativul “foarte bine” restaurărilor de până acum, finalizate în proporţie de 80%. Ieşenii vor putea admira lucrările de artă în august.

Picturile originale ale Mănăstirii Golia vor putea fi admirate de public din luna august. Lucrările de restaurare a picturilor murale, frescelor şi mobilierului din biserica mănăstirii au fost finalizate în proporţie de aproximativ 80%. Comisia Secţiunii de Componente Artistice din cadrul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice a inspectat timp de trei zile stadiul lucrărilor.
“S-au verificat şi recepţionat parţial lucrările de la Golia. În raportul comisiei s-a dat calificativul «foarte bine» pentru tot ce înseamnă pictură murală şi lucrări în lemn. Lucrările sunt într-un stadiu foarte avansat. S-a început de la nivelul cupolei, coborând treptat, iar acum se lucrează în partea inferioară a zidului, spre sol. Din comisie fac parte istorici de artă, experţi restauratori şi diverşi specialişti, astfel încât a fost vorba de o inspecţie pluridisciplinară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Marius Pârciu.
Proiectul Golia II vizează restaurarea, protejarea şi conservarea picturilor murale interioare şi frescelor pe o suprafaţă de 2.490 metri pătraţi, a iconostasului şi amvonului, pe o suprafaţă de 190 metri pătraţi, reamenajarea căilor de acces pietonale şi carosabile, respectiv strada George Enescu, strada Golia şi stradela Armeană, iluminatul arhitectural al construcţiei, cu 72 de proiectoare albe, galbene şi portocalii, amenajarea peisagistică a zonei şi reabilitarea grupului sanitar din Târgu Cucu.
Lucrările din interiorul bisericii presupun eliminarea straturilor succesive ale picturii murale, adăugate în decursul timpului, până se ajunge la cel original, care este restaurat. Pictura nu a putut fi refăcută în întregime, pe alocuri fiind distrusă. Acolo unde a existat posibilitatea, lipsurile au fost completate cu vopsea, iar unde acest lucru a fost imposibil, golurile au fost vopsite într-o culoare neutră. Au fost refăcute şi iconostasul, amvonul şi jilţurile împărăteşti, datând de pe vremea lui Vasile Lupu. Acestea din urmă au fost afectate de umezeală şi cari. Faptul a impus înlocuirea parţială a lemnului şi tratarea celui rămas. Pentru a le fi redată strălucirea iniţială, jilţurile au fost revopsite, folosindu-se şi pulbere de aur.
Lucrările din interiorul bisericii au început în martie anul trcut, urmând să se finalizeze în cursul lunii iulie. Contractul de restaurare a mănăstirii a fost adjudecat de Conest SA şi General Construct SRL, contra sumei de 18,95 milioane lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *