GRAV! Mineri captivi în Mina Lupeni

Un nou accident de muncă s-a petrecut, miercuri dimineaţa, în subteranul Minei Lupeni. Victime au fost doi mineri, rămaşi captivi într-o galerie.

Un nou accident de muncă a avut loc în Mina Lupeni, la doar câteva luni după tragedia petrecută în subteranele minei din Valea Jiului, când doi mineri au murit şi unul a fost rănit, în urma unei surpări de pământ. De această dată, tot o surpare a dus, miercuri dimineaţa, la accidentarea altor doi ortaci.

„Din primele informaţii, cei doi mineri ar fi conştienţi”, a informat medicul Călin Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara.

Accidentul de muncă din subteranul minei Lupeni, soldat cu 2 răniţi în urma unei surpări în abataj, s-a produs la aproximativ trei kilometri de la intrarea în mină. „Primele date arată că salvatorii minieri au ajuns la locul în care s-a produs accidentul şi acordă primul ajutor celor doi răniţi. Unul este semiconştient iar celălalt stabil. La gura minei au fost trimise două ambulanţe Smurd şi SAJ, o autospecială complexă şi un container multirisc de la Detaşamentul Petroşani. De asemenea, a fost prealertat elicopterul Smurd de la Arad”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Esta al doilea accident de muncă, după ce în 5 octombrie 2017, trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri, la peste 400 de metri adâncime în Mina Lupeni. Echipele de salvatori minieri au muncit ore în şir pentru aducerea la suprafaţă a celor trei victime. Iuliu Lucian Codlean (39 de ani) a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea. Trupul său a fost scos a doua dimineaţă, din adâncurile minei, la aproape 15 ore de la momentul accidentului. Minerul Ionel Florin Suciu (44 de ani), tatăl unei fetiţe, a murit în Spitalul Floreasa, unde a fost adus cu trupul zdrobit de tavanul prăbuşit în galeria în care muncea. Al treilea ortac a fost rănit.

Sursa:adevarul