Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5775

Restituirea taxelor auto

Cetățenii cărora le-au fost restituite cu întârziere taxele auto au dreptul să primească sumele respective cu dobândă, potrivit legislației în vigoare. Cu toate acestea, nu toți românii au primit dobânzile respective până în prezent. Ministerul Finanțelor Publice a anunțat o măsură prin care speră să remedieze situația într-un timp cât mai scurt.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat printr-un comunicat de presă că va aloca 135 de milioane de lei pentru plata dobânzilor către cetățeni. Decizia se adresează acelor persoane care au solicitat în scris returnarea sumelor plătite pe taxele auto și le-au primit cu întârziere.

Întârzierea plății a fost justificată oficial prin lipsa fondurilor, motiv pentru care autoritățile intenționează să suplimenteze bugetul.

Dobânzile de întârziere se aplică din momentul perceperii taxelor până la restituirea integrală acestora. Fiecare zi de întârziere atrage un cuantum de 0,02% din suma totală restituită, termenul-limită pentru înapoierea banilor fiind 30 iunie 2019.

Deși returnarea taxelor necesita o solicitare scrisă în acest sens din partea cetățenilor, dobânzile se acordă din oficiu, fără ca beneficiarii să mai depună vreo altă cerere. Sumele respective sunt virate în conturile bancare pe care proprietarii de autoturisme le-au utilizat pentru a plăti inițial taxele auto.

Concret, taxele auto returnate se referă la taxa specială, taxa de poluare, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu. Posesorii de autoturisme erau obligați să le plătească la prima înmatriculare, dar acestea au fost eliminate în ianuarie 2017, printr-un decret al Președintelui Klaus Iohannis, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene le-a declarat ilegale.

Cetățenii au putut solicita până pe 31 august 2018 înapoierea sumelor plătite pe acestea.

Sursa:auto-blid