Ce trebuie să știi dacă plănuiești să-ți pui GPL

Sute de mii de autoturisme dotate cu sisteme GPL circulă în acest moment pe străzile din România. O parte dintre acestea utilizează instalații neomologate sau nu au montajul efectuat într-un service autorizat.

Pe pagina oficială de Facebook, Registrul Auto Român răspunde la cele mai frecvente întrebări ale șoferilor în ceea ce privește montajul și omologarea unei instalații GPL sau GNC.ADVERTISING

Ce instalații pot fi montate și unde?

Sunt acceptate doar instalații GPL care au obținut în prealabil certificarea RAR. De asemenea, instalarea acestor sisteme se poate face doar în service-uri autorizate de organismul tehnic de specialitate.

Ce trebuie faci după ce ți-ai dotat autoturismul cu GPL sau GNC?

Imediat după instalare, proprietarul sau reprezentatul legal trebuie să se prezinte cu mașina la una dintre reprezentanțele teritoriale RAR pentru a menționa instalarea sistemului GPL în cartea de identitate a vehiculului.

Pentru această operațiune, trebuie să aveți la dumneavoastră actul de identitate, certificatul de garanție al instalației, declarația de conformitate model A (instalație nouă) eliberată de unitatea care a efectuat montajul și manualul de utilizare. În aceste documente trebuie să se regăsească înscrisă unitatea care a efectuat montajul, datele de identificare ale autoturismului și ale instalației.

Pot monta o instalație GPL second-hand?

Există și posibilitatea legală a preluării unei instalații GPL sau GNC de pe un alt autoturism. În cazul acesta, se va prezenta la RAR declarația de conformitate model B, ce va fi eliberată de unitatea care a efectuat transferul.

Ce se verifică la RAR?

În cadrul Registrului Auto Român se fac verificări ale instalației GPL, care au în vedere dacă montajul este corect realizat. De asemenea, se efectuează o verificare a emisiilor, atât pentru rularea pe benzină, cât și pe GPL.

Ce valabilitate are un rezervor GPL?

Un rezervor GPL poate fi utilizat timp de zece ani de la data fabricației, conform reglementărilor naționale. Data de fabricație este inscripționată pe o etichetă sau direct pe rezervor.

După cei zece ani, rezervorul trebuie înlocuit cu unul compatibil. Și această operațiune trebuie să fie efectuată într-un service autorizat. De asemenea, noul rezervor va trebui înscris în cartea de identitate a vehiculului.

Ce riscă un șofer care conduce o mașină cu instalație GPL neomologată?

Dacă vă aflați la volanul unei mașini pe care a fost montată o instalație GPL neomologată, riscați reținerea talonului, o amendă consistentă sau chiar reținerea plăcuțelor de înmatriculare.