Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

1 Martie: Tradiții, superstiții, obiceiuri

  • 1 Martie, Ziua Mărțișorului, marchează începutul primăverii.
  • Firul colorat în alb și roșu, mărțișorul, se poartă în piept sau la încheietura mâinii pentru un plus de noroc.
  • Cea mai întâlnită superstiție spune că mărțișorul nu se aruncă la gunoi.
  • Pe 1 Martie, Organizația Națiunilor Unite celebrează Ziua Mondială pentru Eliminarea Discriminării.

1 Martie marchează începutul primăverii. Ziua în care natura și sufletele noastre ies din amorțeala iernii și privesc cu speranță către soare, către prospețime și căldură.

1 Martie este momentul în care toată lumea trage aer în piept și simte mirosul de primăvară, de flori, de mai bun și de mai bine.

Pentru că 1 martie vine încărcat cu această magie a renașterii, iar începutul nu este doar o zi în calendar, ci și în sufletele noastre.

1 Martie este ziua în care toată suflarea vibrează și cântă într-o singură voce, pe aceleași note muzicale, dansează același dans al noilor începuturi: mai fresh, dinamice, atinse de adierea calduță a primăverii și de verdele renașterii.

Legenda Mărțișorului: Viteazul care a murit pentru a reda Soarele întregii lumi

Una dintre cele mai cunoscute legende ale mărțișorului spune că primăvara ar fi apărut datorită unui făt-frumos curajos care și-a dat viața pentru cele trei luni de soare și prospețime.

Într-o seară, un zmeu ar fi zburat până la bolta cerească și ar fi furat Soarele pentru a se răzbuna pe oamenii care iubesc lumina și voia bună.

A doua zi, de dimineață, toată suflarea a așteptat să apară razele care să le încălzească fețele, însă așteptarea a fost în zadar.

Ghiocei de 1 Martie
Sursa Foto: HEPTA

A trecut vara, iar lumină dinspre cer nu a venit. A sosit toamna, iar Soarele lipsea cu desăvârșire. Sufletele oamenilor au început să facă țurțuri, iar zâmbetul le-a dispărut de pe buze. Neaua s-a așternut, însă soarele tot nu a apărut.

De undeva dintr-un sat de la marginea lumii, un viteaz și-a luat inima în dinți și a o hotărât să aducă Soarele înapoi. A mers în ținutul zmeilor și s-a luptat cu aceștia zile la rând până când, într-o zi, dintre răsărit apăreau timide razele Soarelui.

Oamenii s-au luminat, zâmbetul li s-a dezghețat și sufletele s-au încălzit pe loc, dar viteazul nu a reușit să scape cu viață din ghearele zmeilor. Sângele lui s-a scurs în zăpadă, iar odată ce Soarele a topit neaua, un mănunchi de ghiocei a răsărit din sângele viteazului.

Oamenii au decis că ghioceii născuți din lupta viteazului sunt adevărații vestitori ai primăverii.

Tradiții, superstiții și obiceiuri de 1 Martie: Nu arunca mărțișorul la gunoi

În zilele noastre, de 1 Martie oferim mărțișoare: fire colorate în alb și roșu care poartă noroc.

De-a lungul timpului s-au construit o mulțime de legende în jurul mărțișorului, dar cea mai întâlnită dintre ele spune că mărțișorul nu trebuie să fie aruncat la gunoi pentru că aduce ghinion.

O superstiție de 1 Martie spune că în această zi nu ar fi bine să spălm sau să facem curat în casă: Baba Dochia ar trimite ghinion în gospodăria care nu respectă tradiția.

1 Martie: Mărțișor
Sursa Foto: Profimedia

În Moldova, de 1 Martie, femeile dăruiesc mărțișoare bărbaților.

Dobrogenii spun că mărțișorul se poartă până când zăresc zborul primei berze. În acel moment, mărțișorul este aruncat de femei către cer ca norocul să prindă aripi și să fie la fel de mare precum barza.

Sursa:alephnews