Bilete STB valabile o oră pe toate liniile, în Capitală

Primarul Nicușor Dan a anunțat o premieră în transportul public din Capitală: bilete STB valabile o oră, indiferent de numărul mijloacelor de transport schimbate în acest interval. Prețul biletului rămâne același – 1,30 lei.

Facilitatea a fost introdusă luni, 8 martie, și este valabilă în cazul biletelor de călătorie STB achiziționate prin mijloace electronice – SMS sau aplicația B-pay. Biletul astfel achiziționat are același preț ca biletul STB obișnuit, dar permite călătoria timp de o oră cu mai multe mijloace de transport pentru a parcurge traseul dorit. Este un avantaj pentru cei care folosesc biletele electronice, care le permite să plătească un preț unic indiferent de distanța parcursă și de numărul mijloacelor de transport de suprafață folosite.

Edilul Capitalei a dat și un exemplu de utilizare a noii facilități. De exemplu, pentru o călătorie urbană, cineva care vrea să meargă de la stația Râul Doamnei la Piața Presei Libere, trebuie să călătorească trei stații până la Brașov, de acolo schimbă cu tramvaiul 41 pentru a ajunge la destinația finală. Acea persoană nu mai plătește ca până acum 1,3 lei pentru cele trei stații scurte și apoi încă 1,3 lei pentru restul traseului, ci un singur bilet, valabil o oră, cu plata prin SMS la 7458 sau prin aplicația de mobil B-pay.

Premieră în Capitală: Bilete STB valabile o oră pe toate liniile

Unul dintre motivele introducerii noilor facilități este încurajarea plății electronice pentru cumpărarea biletelor de transport. Un altul ar fi încurajarea călătorilor să achite tariful de călătorie, eliminând astfel folosirea frauduloasă a mijloacelor de transport. Noua măsură ar trebui să determine mai mulți bucureșteni să folosească transportul în comun, contribuind astfel la reducerea poluării (și răspândirea COVID-19, am spune noi).

„În perioada pandemiei trebuie să ne adaptăm la situații noi, care să ne ofere cât mai multă siguranță în viața de zi cu zi. Un alt avantaj al acestui bilet orar este faptul că orice persoană care schimbă mai multe mijloace de transport economisește bani și timp, tocmai pentru că, în decurs de o oră, va plăti o singură dată prețul biletului. O consecință directă a introducerii acestui mod de plată ne dorim a fi încurajarea achitării călătoriei de cât mai mulți beneficiari și, astfel, evitarea pierderilor prin neplată din diferite motive, așa cum se întâmplă din păcate, în prezent”, mai spune Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

Transportul în comun din Capitală trece printr-o perioadă grea, după ce pandemia a afectat călătoriile cu mijloacele de transport de suprafață. Cu toate acestea, Primăria București are în vedere înnoirea parcului de autobuze, troleibuze și tramvaie.

Sursa:promotor