Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Astenia de primăvară

  1. Astenia de primăvară nu înseamnă anemie, adică o scădere a hemoglobinei din sânge. Termenii nu sunt echivalenți, fiind chiar discrepanți. În mod normal, organismul își păstrează constantă cantitatea de celule roșii și trecerea peste sezonul rece nu o poate perturba dacă există o alimentație corespunzătoare.
  2. O anemie poate genera slăbiciune generalizată, caz în care apar și alte simptome: paloare, respirație rapidă, tahicardie. Pierderea de sânge prin nas sau alt sediu, scaunul negru, o boală inflamatorie cronică, o boală autoimună sunt semnale puternice, iar alăturarea cu simptomele de oboseală marcată trebuie să conducă imediat la un consult medical.
  3. Astenia de primăvară este o coroborare de factori și stări. În primul rând, creierul pare acoperit în atmosfera iernii, apăsat, privat de soare și interacțiune amplă cu natura vie. Revenirea cere un anumit timp, mai ales că primul contact cu lumina, temperatura mai mare, presiunea atmosferică schimbată poate crea dezechilibre centrale. Secreția de melatonină este mai scăzută iarna, iar venirea primăverii generează o lipsă de adaptare eficientă a acestei secreții.
  4. Principalele simptome sunt lipsa de energie, slăbiciunea bine delimitată sau generalizată, apatia, tulburările de somn și dispoziție.
  5. Astenia de primăvară nu se tratează cu suplimente alimentare. Calciul, magneziul, fierul, zincul, vitaminele luate fără carențe evidente nu vor face minuni în corp.
  6. Cea mai bună metodă de a combate astenia este reprezentată de o alimentație diversificată, bogată în legume, verdețuri, fructe, o hidratare orală optimă, exercițiu fizic, expunere la soare, relaxare și interacțiune cu ceilalți oameni. Aceste conduite se păstrează toată viața, nu doar la nevoie.
  7. Par mai predispuși la astenie consumatorii de alcool, persoanele cu depresie, sedentarii, persoanele în vârstă. Evitarea alcoolului, controlul depresiei la medicul psihiatru, exercițiul fizic, consultul la un medic geriatru sunt metode eficiente de a limita apariția ușoară a asteniei.
  8. A nu se confunda cu stările de astenie propriu-zisă, când există o afectare reală a sistemului nervos ce controlează musculatura. Astenia de primăvară este mai degrabă o formă autoindusă, psihogenă.
  9. Oamenii care experimentează astenia de primăvară nu trebuie să subestimeze sau să mascheze sub ea alte afecțiuni. Depresiile lungi cer investigare atentă și vizite la psiholog/psihiatru. Anumite stări de infecție sau inflamație pot da simptome asemănătoare. Gripa poate genera astenie. Orice afecțiune care-și prelungește simptomele necesită consult la medic.
  10. Mai afectate sunt femeile de 30-40 de ani, îndeosebi cele care lucrează la birou sau în instituții, de regulă oricum suprasolicitate. Astenia apare aici și ca un extrasemnal de alarmă că unele lucruri trebuie schimbate în viață.

Sursa:scumc