Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Atenție șoferi! Ce pățiți dacă nu lăsați pietonii să traverseze trecerile de pietoni 3D

Au apărut trecerile de pietoni 3D în județul Gorj. E o măsură de prevenție, folosită pentru a le atrage atenția șoferilor. Ce pățesc șoferii dacă nu-i lasă pe pietoni să traverseze? E valabil pentru toate trecerile de pietoni.

Mai mulți elevi din județul Gorj, alături de polițiști, au pictat treceri de pietoni 3D. Altele au fost colorate. Scopul lor este de a reprezenta o atenționare suplimentară pentru conducătorii auto.

Este inițiativa Biroului de Prevenție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj. Prin această acțiune, cei de acolo le atrag atenția șoferilor că trecerea de pietoni este locul unde pietonii au prioritate. Pietonii au dreptul să treacă doar după ce s-a asigurat în prealabil că poate face acest lucru în siguranță.

Trecerile de pietoni 3D sau normale – ce pățesc șoferii care nu țin cont de ele?

Potrivit articolului 135 din OUG nr. 195/2002, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere pietonului care traversează drumul public prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător. De asemenea, șoferii trebuie să le permită pietonilor să traverseze la culoarea verde a semaforului destinat acestora, atunci când aceștia se află pe sensul de mers al vehiculului.

Cei care nu sunt suficient de atenți și nu reduc viteza în zona trecerilor de pietoni trebuie să știe că pot rămâne fără permis. Neacordarea priorității pietonilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte amendă, respective 580 sau 725 de lei. Mai mult, se aplică sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Pentru a avea prioritate, pietonii trebuie să traverseze prin locurile special amenajate și semnalizate. Conducătorii auto trebuie să oprească atunci când aceștia se află pe sensul lor de deplasare, se arată în OUG nr. 195/2002.

Sursa:promotor