Boala care îți poate da complet vacanța peste cap
Este perioada concediilor și trebuie să fim atenți la ce consumăm atunci când mergem în vacanță, astfel încât să nu o dăm cu totul peste cap. Tocmai de aceea, medicul infecționist Ruxandra Moroti a povestit, la Antena 3, care sunt simptomele enterocolitei și cum trebuie tratată, atunci când suntem în deplasare.

”Enterocolitele, majoritatea lor, au cauze virale. Însă o parte dintre ele sunt bacteriene, o parte fungice, altă parte parazitare. Și mai există așa numitele toxiinfecții alimentare care, în denumirea largă, implică și substanțe care intră pe cale digestivă, dar nu sunt neapărat microbi și care ne fac rău.
Simptome
Principalul simptom al enterocolitei este diareea. Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, a povestit medicul la Antena 3.
Atenție! Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare. Ouăle crude, sau cleioase…
O femeie gravidă, în timpul călătoriei, trebuie să se ferească de a consuma alimente de origine animală, respectiv carnate, lactate, nepreparate suficient termic. Pentru că acestea pot transmite Listeria care poate afecta devastator bebelușul. La ce alimente mă refer în mod special? La acele delicatese din carne, din lapte, acele brânzeturi cu mucegaiuri și nu produse de fast food!
Tratament
Ar trebui să avem o trusă de călătorie la noi, în care să avem săruri de rehidratare orală, diosmectită, praful acela argilos care, ingerat, duce totul la vale, toxine și microbi și ne ajută să golim intestinul. Putem să avem o rifaximină, care este un antibiotic neresorbabil intestinal și putem să avem azitromicină, dar doar la sfatul medicului specialist.
Ce mai putem face? Să consumăm probiotice pe timpul deplasării. Ori din cutie, ori din iaurt. Și încă ceva. Hidratați-vă corect!
Ar trebui să ținem și un regim. Știe toată lumea că zeama de orez, orezul este un bun aliment pentru a ne drege de diaree. Atenție! Acesta nu trebuie reîncălzit! În momentul în care este reîncălzit se poate lua și o toxină care se dezvoltă acolo și care îți dă o a doua diaree.
Dintre fructe, banana coapte, nu banane verzi! Și mere coapte la cuptor… sunt cam singurele fructe permise în diaree. Și pâine prăjită. Și să nu vă abțineți de la sare! Pentru că sarea trebuie pusă la loc. Nu există regim fără sare în diaree”, a mai povestit medicul la rubrica Sfat de Sănătate.
Sursa:antena3

 
             
            