Un mod mai puțin obișnuit pentru a calcula o sancțiune

Un bărbat din Iași a fost obligat să cumpere bilete de tramvai în valoare de 770 de lei. Șoferul a blocat cu autoturismul circulația tramvaielor, iar sancțiunea a fost calculată într-un mod mai puțin obișnuit. 

Un caz inedit a ajuns recent pe rolul instanțelor ieșene! După ce și-a lăsat mașina fără frâna de mână trasă, un bărbat a fost dat în judecată de Compania de Transport Public (CTP) Iași. Șoferul a fost obligat de judecători să achite despăgubiri pentru că a blocat circulația, scrie bzi.ro

Procesul dintre cei de la CTP Iași și D. M. E. a început pe data de 18 noiembrie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, CTP Iași a cerut obligarea pârâtului la plata sumei de 770 de lei, reprezentând pagubele produse prin blocarea circulației tramvaielor.

Șoferul a recunoscut comiterea faptei: cum a fost calculat prejudiciul

Magistrații ieșeni au afirmat că, în cauză, din probele administrate, rezultă existența unei fapte ilicite, constând în oprirea autoturismului pe calea de rulare a tramvaielor, aspect care a dus la blocarea circulației. De altfel, în cuprinsul procesului-verbal de contravenție din 16 iunie 2019, D. M. E. a consemnat că recunoaște faptal.

“În ceea ce privește prejudiciul, ca o condiție esențială pentru atragerea răspunderii civile delictuale, acesta trebuie să fie cert și să nu fi fost reparat în prealabil. În dovedirea întinderii prejudiciului, reclamanta a depus la dosar un deviz din care reiese că prejudiciul a fost calculat prin raportare la un număr de 3 unități afectate, fiecare cu un număr de 171 de locuri, cu un coeficient de utilizare a capacității de 60 la sută, din care rezultă un număr de 308 locuri capacitate și un prejudiciu de 770 de lei, prețul unei călătorii fiind de 2,5 lei.

Referitor la vinovăția persoanei responsabile de cauzarea prejudiciului, instanța reține că, în materie de răspundere civilă delictuală, autorul prejudiciului răspunde și pentru culpa cea mai ușoară. Astfel, cum rezultă și din probele administrate, responsabilitatea pentru producerea prejudiciului îi aparține pârâtului. În consecință, fiind întrunite toate elementele răspunderii civile delictuale, reclamanta este îndreptățită a recupera de la pârât suma de 770 de lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință”, au concluzionat judecătorii ieșeni.

Sursa:realitatea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *