La ce alcoolemie ți se suspendă permisul de conducere

Sunt luminițele de pe aparatul etilotest, care au arătat valori și de 0,8 g/litru alcool pur în aerul expirat. „Din păcate, sunt luminițele despărțirii pentru o perioadă de timp de permisul de conducere”, au scris cei de la MAI pe Facebook.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne îi avertizează pe șoferi să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice, altfel vor rămâne fără permisul de conducere chiar în preajma sărbătorilor de iarnă.

La ce alcoolemie ți se suspendă permisul de conducere în 2021

Potrivit Codului Rutier, versiunea actualizată din 2021, șoferul care va prins băut la volan cu o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,8 g/litru alcool pur în aerul expirat va primi o amendă în valoare de 1.305 lei și între 9 și 20 de puncte-amendă.

De asemenea, respectivei persoane i se va suspenda permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Dacă te-ai urcat beat la volan riști și să ajungi la închisoare. Fapta devine infracțiune în momentul în care aparatul etilotest afișează o alcoolemie mai mare de 0,4 g/litru alcool pur în aerul expirat (cel puțin 0,8 g/litru alcool pur în sânge).

Șoferul e obligat să se supună unei recoltări de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei la o unitate sanitară.

Urmează ca polițiștii să întocmească un dosar de cercetare penală, iar fapta se pedepsește cu amendă penală sau cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Sursa:promotor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *