Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5775

Greșeala fatală la volan

Multe persoane ascultă muzică atunci când se află la volan, dar cercetătorii susţin că acest obicei poate avea efecte majore asupra abilităţii de concentrare a şoferului. 

Greșeala fatală la volan

Experţii au realizat măsurători ale activităţii cerebrale a voluntarilor în timp ce ascultau muzică, informează Mail Online.

Rezultatele au dovedit că gradul de reacţie al participanţilor a scăzut, nivelul stresului fiind mult mai mare în aceste condiţii.

Cercetătorii din cadrul University College London au descoperit că schimbarea direcţiei privirii de la o sursă de sunet poate avea un efect profund asupra activităţii cerebrale.

Fenomenul are loc deoarece creierul uman este obişnuit ca direcţia în care privim şi sunetul să fie aceeaşi.

Studiul a fost proiectat pentru a recrea o situaţie obişnuită în care ascultăm muzică, persoanele încercând să urmărească un singur sunet din cele redate. ,,Am fost surprinşi de schimbările majore şi semnificative de la nivelul activităţii cerebrale.

Dacă persoanele, de exemplu, sunt stresate sau implicate în sarcini mai complexe, acest efect ar putea fi mult mai puternic,” a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Ulrich Pomper.

Cei 19 participanţi care au privit către difuzoare au fost instruite să urmărească doar sunetul ce reieşea dintr-o boxă, alte sunete de fundal fiind ignorate.

În acelaşi timp, aceştia au fost puşi să privească către difuzorul din care se auzea sunetul asupra căruia trebuiau să se concentreze, alternând cu difuzorul din care se auzeau sunetele ce trebuiau ignorate.

În timpul testului, creierul participanţilor a fost monitorizat de o electroencefalogramă.

Experţii au descoperit că timpul de reacţie era mult mai lent atunci când participanţii nu priveau către difuzorul pe care trebuiau să-l asculte.

De asemenea, activitatea cerebrală a acestora era mult mai crescută deoarece subiecţii trebuiau să se concentreze mult mai bine.

Sursa:realitatea

Leave a Reply

Your email address will not be published.