Berlin, un oraș fără mașini?

Autoritățile din Berlin analizează în momentul de față posibilitatea de a interzice circulația mașinilor pe străzile orașului. Ceea ce a început ca o simplă idee a unui grup de prieteni s-a transformat acum într-o problemă la scară națională pe care primăria orașului o va pune în discuție în luna martie.

Purtătorul de cuvânt al grupului de inițiativă denumit „Berlin Autofrei”, Manuel Wiemann, a acordat un interviu pentru „Berliner Zeitung”. El spune că mulți dintre locuitorii capitalei germane s-au declarat în favoarea interzicerii mașinilor.

Berlinezii critică automobilele pentru faptul că ocupă prea mult spațiu, îngreunează traficul și, evident, poluează mediul înconjurător. Acestea au un impact negativ și asupra infrastructurii prin uzura anvelopelor.

Berlin, un oraș fără mașini?

Grupul de inițiativă susține ideea că într-un oraș tot ceea ce-ți trebuie este o bicicletă. De aceea, a fost organizat un referendum. Pentru ca inițiativa să intre în dezbatere oficială era nevoie de 20.000 de semnături. Au fost strânse se două ori și jumătate mai mult: 50.333 de semnături.

Urmează ca proiectul legislativ să fie discutat în ședințele primăriei orașului. Pentru că mai sunt detalii de pus la punct, discuțiile au fost amânate de pe 5 ianuarie până pe 7 martie.

Dacă va fi considerat constituțional va fi nevoie de alte patru luni pentru discuții și pentru aprobare. „Berliner Zeitung” consideră că inițiativa nu va avea sorți de izbândă, iar dacă va fi respinsă va fi nevoie de un nou referendum, care va fi organizat în decurs de trei luni. În acest caz, vor fi necesare 175.000 de semnături pentru a fi repusă în discuție.

Locuitorii Berlinului vor putea folosi mașinile în anumite situații. Astfel, automobilele ar urma să fie folosite pentru activități precum schimbarea locuinței sau pentru plecarea în vacanță.

De asemenea, berlinezii vor putea închiria o mașină de până la șase ori pe an. Conform proiectului inițial, utilizatorii ar fi fost obligați să ofere un motiv bine întemeiat. Însă, în noua lui formă, proiectul nu ar mai impune această obligativitate.

Sursa:promotor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *