Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831

Croația a inaugurat un pod crucial spre Dubrovnik, care ocolește Bosnia

Unul dintre cele mai vechi proiecte de infrastructură din Croația a ajuns la final. Este vorba de un pod care leagă cea mai sudică parte a Croației, inclusiv orașul medieval turistic Dubrovnik, de restul ţării, ocolind o mică fâşie a coastei bosniace.

Până acum, locuitorii și turiștii care voiau să ajungă din partea de nord a țării în sudul litoralului croat, cu maşina, erau nevoiți să treacă prin Bosnia, adică să facă de două ori formalităţile vamale. Iar asta presupunea adesea multe ore de așteptare, mai ales în perioada sezonului estival.

Realizarea importantului proiect nu a fost lipsită însă de probleme. Construcția podului a început în 2007 și a fost oprită în mai multe rânduri din cauza lipsei de fonduri sau a neînțelegerilor cu vecinii din Bosnia.

În cele din urmă, spectaculosul pod hobanat cu o lungime de 2,4 kilometri a fost finalizat. A costat peste 420 de milioane de euro, din care 85% au fost fonduri europene.

Călătorii vor scuti ore întregi cu noul pod din Croația

După destrămarea Iugoslaviei la începutul anilor 1990, graniţele republicilor ei federale au devenit cele ale noilor state. Regiunea Dubrovnik, “perla Adriaticii”, a fost astfel separată faţă de restul Croaţiei de ieşirea bosniacă la mare.

Pentru cei 90.000 de locuitori ai acestei zone şi pentru turişti, deschiderea “Podului Peljesac” înseamnă sfârşitul orelor de aşteptare la frontieră, mai ales în sezonul estival, pentru a intra în Bosnia, apoi pentru a ieşi zece kilometri mai departe.

Pentru locuitorii peninsulei pitoreşti, cunoscută şi pentru vinurile sale, plajele cu pietriş şi de asemenea populară printre surferi, aceasta înseamnă sfârşitul durerilor de cap cauzate de oprirea la graniţa cu Bosnia sau de feriboturile rare. În loc să aştepte ore întregi la frontieră, va fi suficientă acum traversarea în câteva minute a podului ce leagă localitatea Brijesta, din peninsulă, de Komarna, vizavi.

De ani de zile, Croaţia intenţiona să remedieze problema lungilor aşteptări la frontieră prin construirea unui pod în faţa oraşului bosniac Neum. Lucrările de construcţie au fost începute pentru prima dată în 2007, încetând apoi la scurt timp din lipsă de fonduri.

„Importanţa podului este enormă”

La patru ani de la aderarea la Uniunea Europeană în 2013, ţara a obţinut de la bloc 357 milioane de euro pentru reluarea proiectului, adică 85% din costul estimat la 420 de milioane de euro inclusiv cu căi de acces. Lucrarea a fost relansată de această dată de un consorţiu chinez, “China Road and Bridge Corporation”, care a livrat-o la termenul prevăzut.

La un moment dat, proiectul i-a înfuriat pe unii lideri bosniaci care se temeau că podul va împiedica intrarea navelor de tonaj mare în Golful Neum.

Zagrebul a acceptat în cele din urmă să mărească înălţimea podului la 55 de metri, chiar dacă această modificare a crescut costul.

Podul va fi deschis în mijlocul sezonului turistic, în timp ce Croaţia, care a primit în 2019 aproape 20 de milioane de turişti, speră într-o revenire la cifrele din perioada pre-pandemică.

“Importanţa podului este enormă, nu numai din punct de vedere emoţional datorită conexiunii dintre teritoriul croat, ci şi pentru turism şi economie în general”, a declarat recent ministrul croat al transporturilor, Oleg Butkovic.

Sursa:stirileprotv

Leave a Reply

Your email address will not be published.