Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5835

ZEM, maşina electrică cu panouri solare care absoarbe dioxidul de carbon din aer

O echipă formată din 35 de studenţi de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, Olanda, a reuşit să construiască o maşină electrică, cu panouri solare, care absoarbe mai mult dioxid de carbon din aer decât emite.

ZEM, maşina electrică cu panouri solare care absoarbe dioxidul de carbon din aer

Sursa foto: YouTube de Alin Tarnovschi    |    06 Oct 2022   •   09:55

Unică în lume, maşina a fost denumită ZEM, prescurtarea de la Zero Emission Mobility, şi este dotată cu un dispozitiv care absoarbe dioxidul de carbon din aer.

Pentru a elimina inclusiv emisiile în timpul fabricării, studenţii au construit caroseria şi şasiul maşinii din plastic reciclat folosind o imprimantă 3D. Mai mult, interiorul este realizat din piele artificială făcută din ananas.

“Am implementat foarte multe tehnologii într-o singură maşină pentru a arăta ce putem face împreună”, a declarat Louise de Laat, managerul echipei.

ZEM are două filtre montate în spatele fiecăreia dintre cele două roţi frontale. În timp ce aerul trece prin cele două filtre, dioxidul de carbon este absorbit prin intermediul unor site special create.

Filtrele trebuie curăţate după aproximativ 320 de kilometri, astfel că studenţii au creat inclusiv o staţie de încărcare electrică unde dioxidul de carbon poate fi extras din filtre.

Ulterior, dioxidul poate fi folosit în producţia de combustibil, cum ar fi hidrogenul sau depozitat în subteran pentru a meţine atmosfera curată.

Potrivit CNN, filtrele de pe ZEM absorb o cantitate de aproximativ două kilograme de dioxid de carbon la fiecare aproximativ 32.000 de kilometri parcurşi, ceea ce înseamnă mai puţin de o zecime din cantitatea absorbită anual de un copac.

Video aici

Sursa:antena3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *