Ploile abundente din ultimele ore, au produs haos în mai multe judeţe din ţară

O ploaie torenţială, de nici două ore, a provocat haos, în această seară, pe străzile din Craiova.

Apa a măsurat şi un metru în marile intersecţii, iar zeci de şoferi au rămas blocaţi în mijlocul puhoaielor. Nici măcar autobuzele nu au reuşit să înainteze.

Ploile abundente din ultimele zile au dus la inundarea atât a unor locuinţe, cât şi a curţilor mai multor gospodării din judeţul Dâmboviţa.
Pompierii dâmboviţeni au acţionat, luni, pentru evacuarea apei din mai multe locuinţe din Târgovişte şi Pucioasa, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa.
ISU Dâmboviţa atenţionează că există o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată cu ploi însemnate cantitativ, iar la nivelul judeţului a fost instituită o atenţionare hidrologică de tip Cod Galben cu creşteri de debite ale râurilor Dâmboviţa şi Ialomiţa, în perioada 13.06.2016, ora 14.00 – 14.06.2016, ora 24.00.

Hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru superior şi afluenţi (judeţul Bihor), Crişul Alb amonte Gurahonţ şi afluenţi (judeţele Hunedoara şi Arad), afluenţii Mureşului inferior (judeţele Hunedoara şi Arad), afluenţii Timişului superior şi mijlociu (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Bârzava – amonte Gătaia, Caraş (judeţul Caraş-Severin), Gilort superior şi afluenţii Jiului din judeţele Hunedoara şi Gorj, afluenţii Oltului din judeţele Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt, Vedea-bazin superior şi afluenţii mici din judeţele Argeş, Olt şi Teleorman, Prahova superioară, Teleajen (judeţul Prahova), afluenţii Buzăului din judeţul Buzău şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Potrivit INHGA, “fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare în intervalul 13.06.2016 ora 21:00 – 14.06.2016 ora 09:00 în unele bazine hidrografice din zona de munte aferente judeţelor: Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Hunedoara şi Sibiu”.   Totodată, este în vigoare şi un cod galben de inundaţii pe mai multe bazine hidrografice din ţară, printre care şi Vedea şi afluenţii săi din judeţele Argeş, Olt şi Teleorman, Argeş superior şi afluenţii săi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov, Ialomiţa superioară, Prahova (judeţele Dâmboviţa şi Prahova).

Efectele ploilor sunt mult mai grave în oraşul Comăneşti, din Bacău. Zece familii au fost evacuate, pentru că pământul a luat-o la vale şi le-ar putea înghiţi, în orice clipă, locuinţele. Alunecarea de teren înaintează cu trei metri pe oră şi ameninţă zeci de alte case

 Pământul s-a îmbibat cu apă şi o parte din versant a început să o ia la vale. Locuitorii se uită neputincioşi la valul de pământ care le ameninţă casele. Primarul a decretat alertă de cod roşu.

„Daca dislocă drumul, din zona aceasta, cu siguranţă, în câteva ore, acest material va fi peste case. Este vorba de sute de mii de metri cubi de material care curge, fără nici o speranţă sau şansă să fie oprit, doar dacă dă Dumnezeu să stea ploile sau dacă se stabilizează singur”, a spus Viorel Miron.

Autorităţile au dispus de urgenţă evacuarea a zece familii. Oamenii au încercat să-şi salveze o parte din bunuri.

E prima dată când oamenii se confruntă cu această situaţie. Unii dau vina şi pe defrişările din zonă.

Alte zeci de gospodării vor fi evacuate dacă alunecările de teren se extind.

Sursa: adev.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *