Timp mare de aşteptare la punctele de trecere a frontierelor. Ce zone sunt vizate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a emis o atenționare de călătorie pentru românii care pleacă din ţară în vacanţa de 1 mai. Ce zone vor fi afectate de timpi mari de aşteptare.

MAE, atenţionare de călătorie pentru vacanţa de 1 mai: Timp mare de aşteptare la punctele de trecere a frontierelor | Ce zone sunt vizate

Sursa foto: Pixabay de Claudia Popovici    |    27 Apr 2023   •   20:12

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria către Grecia și Turcia, precum și retur către România, în perioada 28 aprilie – 1 mai 2023, că se preconizează înregistrarea unor timpi de așteptare ridicați la punctele de trecere a frontierelor (PTF) rutiere bulgare.

Se recomandă cetățenilor români să folosească toate punctele de frontieră și să se asigure că dețin combustibil, apă, alimente suficiente pentru astfel de situații.

De asemenea, cetățenilor români ce revin în România în data de 1 mai 2023 li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, atunci când turiștii români revin în România și aleg să intre în țară prin PTF de la podul Giurgiu-Ruse.

„Se recomandă ca turiștii români care aleg să revină în țară prin PTF Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 (patru) leva, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi sau bonuri fiscale.

În acest context, este importantă informarea corectă, achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL, pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare”, avertizează MAE.

Se recomandă firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri, care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă, să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare și stabilirii programului de lucru al conducătorilor auto, prin luarea în considerare a unor timpi de așteptare considerabil măriți la trecerea frontierelor.

Se recomandă, de asemenea, folosirea, pentru intrarea în România, și a celorlalte puncte de trecere a frontierei situate la frontiera cu R. Bulgaria, precum:

  • PCTF Vidin – Calafat,
  • PCTF Kardam – Negru Vodă,
  • PCTF Oryahovo – Bechet (ferry),
  • PCTF Dobromir – Krushari (maxim 3,5 tone),
  • PCTF Kainardzha – Lipnița (maxim 3,5 tone),
  • PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) 
  • PCTF Svishtov – Zimnicea (ferry),
  • ultimele patru PCTF cu program de funcționare în intervalul orar 08:00 – 20:00.

În acest context, este subliniată importanța informării corecte a cetățenilor români, achiziționării din timp a vinietelor electronice și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare. Informații suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din R. Bulgaria: www.customs.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Sursa:antena3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *