8 alimente de evitat dacă ai hipertensiune arterială

Multe persoane suferă de hipertensiune arterială. Aceasta se dezvoltă atunci când inima nu mai este capabilă să pompeze sânge în restul corpului în mod corespunzător, ca urmare a îngustării sau astupării arterelor. 

De zeci de ani, hipertensiunea este considerată un ucigaș tăcut, deoarece tinde să fie asimptomatică la început, dar pe parcurs provoacă diverse complicații. Printre altele, această problemă afectează funcționarea organelor din corp, diminuându-ți calitatea vieții.

Acestea fiind spuse, este foarte important să te prezinți la medic regulat, mai ales dacă ai antecedente de hipertensiune arterială în familie sau dacă ești predispus/ă la dezvoltarea acestei afecțiuni cardiovasculare.

Dacă ai fost diagnosticat/ă deja cu tensiune arterială ridicată, este indicat să limitezi consumul anumitor mâncăruri și băuturi care pot agrava problema.

Mai jos îți prezentăm în detaliu 8 alimente pe care este recomandat să le eviți și să le înlocuiești cu opțiuni mai sănătoase.

Iată care sunt acestea!

1. Renunță la pâine dacă ai hipertensiune arterială

Pâinea și alte produse de panificație conțin un nivel ridicat de sodiu și grăsimi saturate care, odată absorbite în organism, măresc tensiunea arterială. O porție de pâine are până la 230 mg de sodiu, adică 15% din doza zilnică recomandată.

Problema este agravată de făina rafinată din pâine care, dacă este consumată în exces, poate provoca creștere în greutate, diabet și hipertensiune arterială ieșită de sub control.

2. Băuturi care conțin cofeină

Consumul excesiv de băuturi care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua sau sucurile acidulate, mărește tensiunea arterială, fiind dăunător persoanelor care suferă de hipertensiune.

Băuturile și mâncărurile bogate în cofeină sunt excitante, ceea ce înseamnă că duc la creșterea tensiunii.

3. Dressinguri pentru salate și sosuri

Dressingurile pentru salate din comerț au un nivel ridicat de sodiu care, așa cum am menționat deja, mărește tensiunea arterială.

Maioneza, ketchupul și și alte sosuri de acest fel conțin mulți aditivi chimici care le oferă un gust mai bun, dar provoacă probleme metabolice pe termen lung.

4. Unt și margarină

Atât untul, cât și versiunea sa artificială, margarina, au un conținut ridicat de sodiu și grăsimi care afectează sănătatea arterelor dacă sunt consumate în mod regulat.

Aceste alimente grase cresc măresc colesterolul rău (LDL) și contribuie la formarea unor plăci dure care obstrucționează fluxul sanguin la nivelul arterelor.

În plus, substanțele dăunătoare din unt și margarină încetinesc metabolismul și duc la creșterea în greutate.

5. Brânzeturi

Brânzeturile tradiționale conțin foarte multă sare și grăsimi saturate, fiind dăunătoare persoanelor cu hipertensiune arterială.

Sodiul provoacă retenție de apă la nivelul țesuturilor și mărește tensiunea arterială. Grăsimile saturate întăresc arterele și afectează circulația sanguină.

Prin urmare, dacă ai hipertensiune, este indicat să eviți consumul de brânzeturi sau să le înlocuiești cu opțiuni vegetariene.

6. Mezeluri

Mezelurile par o alegere inspirată, mai ales dacă mănânci în grabă sau îți iei un pachet la serviciu, însă nu este deloc așa. Studiile arată că ar trebui să evităm carnea procesată, deoarece aceasta conține o cantitate mare de grăsimi saturate și alți compuși chimici care afectează în mod negativ sănătatea.

Nivelul ridicat de sare, precum și numărul mare de calorii și aditivi din mezeluri înrăutățesc inflamațiile din țesuturi și îngreunează circulația sanguină de la nivelul arterelor.

Pe termen lung, produsele pe bază de carne procesată provoacă probleme metabolice, printre care obezitate și diabet.

7. Dulciuri

Dulciurile și zahărul rafinat provoacă dependență și sunt nesănătoase.Dacă ai hipertensiune arterială, trebuie să eviți aceste alimente, întrucât s-a dovedit că ele îngrașă și duc la dezvoltarea diabetului.

Poți însă să consumi o cantitate mică de ciocolată neagră cu cel puțin 60% cacao. Ciocolata amăruie conține mai puțin zahăr decât cea cu lapte și mai mulți antioxidanți.

8. Murături

Murăturile din comerț conțin cantități ridicate de sare care măresc riscul de hipertensiune arterială. Aceste alimente provoacă retenție de apă, o problemă care afectează sănătatea rinichilor și a sistemului cardiovascular.

Obișnuiești să consumi și tu mâncărurile și băuturile enumerate mai sus? Dacă da, încearcă să le înlocuiești cu opțiuni mai sănătoase pentru a-ți regla tensiunea arterială.

Totodată, mărește consumul de fructe și legume, acestea fiind foarte recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.