Îți place să conduci cu muzica tare? Te va costa mai mult combustibilul

Consumul mașinii este un criteriu important în alegerea unui automobil. Toată lumea știe însă că un condus sportiv face ca consumul să fie mai mare. Totuși, cine ar fi crezut că există o legătură între volumul muzicii din habitaclu și litri de carburant consumat?

Conform cercetărilor, se pare că atunci când volumul muzicii din habitaclu este mai ridicat, automobilul consumă mai mult. Ba mai mult, cu cât muzica este mai ritmată, cu atât consumul crește.

Potrivit unui studiu publicat în urmă cu câțiva ani în revista Alcoholism: Clinical & Experimental Research, clienţii consumă mai multe băuturi şi beau mai repede dacă muzica din baruri are sonorul la nivel ridicat. La fel se întâmplă și la volan cu conducătorii auto.

Șoferii sunt tentați de multe ori să conducă mai agresiv dacă muzica este dată tareși genul ascultat este ritmat. În plus, muzica poate distrage atenția șoferilor.

„Muzica prea zgomotoasă îţi creşte pulsul. Tempo-ul muzical ridicat crează un entuziasm care îi face pe şoferi să se concentreze mai mult la muzică decât la drum. În plus, acelaşi ritm rapid îi poate determina pe şoferi să crească viteza pentru a se potrivi cu ritmul muzicii“, explică profesorul de pshiologie Simon Moore, de la Universitatea din Londra.

Cum să reduci consumul de carburant?

Există mai multe metode prin care se poate reduce consumul de carburant la un automobil. Una dintre cele mai facile metode este verificarea presiunii pneurilor. O presiune incorectă va duce la o rezistenţă mai mare la înaintare şi implicit la un consum de combustibil mai mare.

Unii specialiști auto spun că pentru a consuma puțin, o mașină trebuie să fie cât mai ușoară și cât mai aerodinamică. Tocmai de aceea, aceștia recomandă să nu se facă plinul automobilului, deoarece mașina va fi mai grea și va crește consumul. Pentru a fi cât mai aerodinamică, trebuie ca șoferii să renunțe la portbagajul de pe acoperiș și să nu ruleze cu geamurile sau cu trapa deschisă. Obiceiul folosirii aerului condiționat mărește consumul de benzină sau motorină.

Un automobil care nu are uleiul schimbat la timp va avea un raport de combustie mai puţin eficient. Astfel, mașina va avea nevoie de mai mult combustibil pentru a produce aceeaşi forţă ca un motor care beneficiază de o întreţinere corectă.

Există conducători auto care au obiceiul de a scoate mașina din viteze atunci când deccelerează pentru a economisi combustibil. Și, potrivit unor mecanici, aceasta este o metodă bună, deși e un pic cam riscantă întrucât, în cazul unui pericol iminent, se poate opri mai greu o mașină care nu este în viteze.

sursa: playtech.ro