Cum poţi încheia constatarea amiabilă. Este alternativă la metoda clasică de constatare a unui accident


Cum poţi încheia constatarea amiabilă. Este alternativă la metoda clasică de constatare a unui accident

Utilizarea constatării amiabile de accident nu este o obligatie, este doar o opţiune, fiind o alternativă la metoda clasică de constatare a unui accident care include deplasarea la Poliţie.

Completarea şi semnarea formularului “Constatare amiabilă de accident” nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluţionarea dosarelor de daună.

Formularul „Constatarea amiabilă de accident” poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiţii: din accident au rezultat doar pagube materiale (fără vătămări corporale), sunt implicate doar două vehicule care deţin RCA valabil la data producerii accidentului, nu au rezultat pagube şi la alte structuri (stâlpi, garduri, clădiri etc.), accidentul are loc pe teritoriul României, şi există acordul de voinţă al celor doi conducători de vehicule, exprimat prin semnarea formularului”, precizează IPJ Dâmboviţa.

În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat sau parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Conducătorul auto care are pretenţii de despăgubire se va adresa societăţii la care este asigurat celălalt conducător auto, depunând formularul la orice reprezentanţă a societăţii din domeniul asigurărilor.

“Odată cu depunerea formularului se eliberează şi documentul de introducere în reparaţie a vehiculului. Totuşi, pentru a nu ajunge la un astfel de moment, recomandăm prudenţă în trafic”, mai precizează oamenii legii.

Pentru a intră în posesia Constatul Amiabil, numit şi Formularul de Constatare amiabilă de accident, trebuie să vă adresaţi companiei de asigurări la care aţi încheiat poliţa RCA. Formularul CĂ are două pagini autocopiative. Fiecare conducător auto îşi păstreaza câte o pagină. Şi copia şi originalul au aceeaşi valoare juridică.

Sursa:adevarul.ro