Clima schimbătoare aduce modificări în economie, băutura preferată a bărbaților se va scumpi

Coordonatorul cercetării, Dabo Guan, profesor de economie a schimbărilor climatice la Şcoala de Dezvoltare Internaţională a UEA, a declarat: “Cercetările se orientează către impactul schimbărilor climatice asupra producţiei alimentare mondiale, concentrându-se pe culturile de bază, cum ar fi grâu, porumb, soia şi orez”.

Ţările unde preţurile ar putea să crească cel mai mult vor fi Irlanda, Italia, Canada şi Polonia. În perioadele unor fenomene meteo extreme, preţul unei halbe de bere în Irlanda ar urma să crească de la 2,50 până la 5 dolari.

În Marea Britanie, consumul de bere ar putea scădea cu până la 1,33 miliarde de litri, în timp ce preţul s-ar putea dubla, în timp ce în SUA, consumul ar putea scădea şi cu 3,48 miliarde de litri.

Dabo Guan a recunoscut că problemele legate de bere sunt minore în comparaţie cu alte probleme provocate de schimbările climatice precum securitatea alimentară, pagubele provocate de furtuni şi lipsurile în aprovizionarea cu apă proaspătă. Însă riscurile la adresa unei băuturi de care oamenii se bucură de mii de ani este un semnal că nici consumatorii din ţările dezvoltate nu pot evita efectele încălzirii climei.

Studiul nu a analizat efectele schimbărilor climatice asupra altor ingrediente de bază utilizate la producţia de bere, precum hameiul.

sursa: gandul.info