Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5663

Ce poți face o zi în munții Rodnei

Partea centrală, înaltă a masivului Munților Rodnei, oferă peisaje variate, de un real interes. Se diferențiază astfel 5 complexe morfologice: Ineu (2279 m), Omu-Gărgălău (2134 m, 2159 m), Galat-Puzdrele (2048 m, 2189 m), Pietrosul Rodnei (2303 m), Bătrâna (1710 m).
Relieful Parcului se remarcă prin bogăția formelor glaciare și crionivale: lacuri (67), văi, circuri glaciare. O formă carstică deosebită este peștera Izvorul Albastru al Izei (2,5 km) cu galerii și cascade spectaculoase.

În Parcul Național Munții Rodnei se practică mai multe tipuri de turism, datorită evantaiului de comori peisagistice existente în perimetrul său.

Turism de recreere

Turismul de recreere valorifică însușirile cadrului natural, astfel cei interesați pot să parcurgă trasee montane de o frumusețe inedită, să observe flora bogată cu multe specii rare sau endemice (de exemplu opaițul Munților Rodnei – Lychnis nivalis), să se bucure de priveliștea lacurilor și caldărilor glaciare, să remarce elemente de faună deosebite, cum ar fi: capra neagră (Rupicapra rupicapra), cocoșul de munte (Tetrao urogallus), cocoșul de mesteacăn (Tetrao tetrix), marmota (Marmota marmota), cerbul carpatin (Cervus elaphus), căprioara (Capreolus capreolus) etc. Aici diversitatea florei, faunei și reliefului oferă turiștilor informații inedite despre ceea ce înseamnă frumos, totul părând a fi clădit anume spre a cuceri ochiul. Pe traseele turistice din Munții Rodnei, întâlnești o străveche ocupație românească păstoritul, care conferă peisajului un specific aparte. De asemenea, în Munții Rodnei există numeroase posibilități de practicare a sporturilor de iarn – pe pârtiile amenajate din stațiunile Borșa și Valea Blaznei.

Acest tip de turism antrenează în zonă cel mai mare număr de persoane, fiind practicat de toate categoriile de vârste, stabilind puntea între om și natură, oferindu-i acestuia posibilitatea de înlăturare a stresului cotidian, de regăsire a simțurilor umane.

Turism curativ (balnear)

Turismul curativ sau de îngrijire a sănătății este o modalitate de fortificare a organismului uman, fiind practicat din cele mai vechi timpuri. Este un tip de turism născut din necesitățile oamenilor de a-și reface și trata sănătatea, căutând să valorifice efectele tămăduitoare ale apelor minerale. Astfel, pentru persoanele cu diverse afecțiuni, există posibilitatea unor cure cu ape minerale, cu veritabile calități terapeutice în stațiunea balneară Sîngeorz-Băi, precum și alte izvoare minerale cu efecte curative miraculoase, din localitățile limitrofe: Rodna, Romuli, Parva, Cormaia, Maieru, Anies, Valea Vinului, Şant etc.

Pentru mai multe informatii despre statiunea balneara Sîngeorz-Băi puteti accesa www.singeorzbai.com.

Turism cultural

Poate fi practicat în zonă datorită existenței a numeroase obiective care poartă pecetea spiritului creator al oamenilor acestor locuri, din cele mai vechi timpuri. Este tipul de turism care asigură accesul celor interesați la impresionanta ladă de zestre, specifică locuitorilor zonelor Maramureșului și Năsăudului. Astfel, zona Maramureșului situată în partea de nord a Parcului este recunoscută prin arta lemnului (biserici și mănăstiri din lemn, porți tradiționale maramureșene, unelte din lemn etc.), obiceiuri și tradiții populare cu caracter arhaic, credințe populare ancestrale. Zona Năsăudului, situată în partea de sud a Parcului este recunoscută prin unicitatea portului popular, vestigii istorice (ruinele bazilicii dominicane din sec.al XIII-lea – Rodna), monumente și muzee, case memoriale (Liviu Rebreanu și George Coșbuc).

Turism ecvestru

Pe raza Parcului Național Munții Rodnei se poate practica acest tip de turism, în urma înființării Centrului de Ecoturism Ecvestru în cadrul Hergheliei Beclean, administrat de RNP – Romsilva, Direcția Silvică Bistrița.

Programele se desfășoară prin parcurgerea călare pe drumuri forestiere și pășune, pe parcursul mai multor zile, a unor zone de interes turistic deosebit. Astfel, turiștii pot admira frumusețea Poienii Narciselor, Lacului Lala, Vârfurile Ineu, Ineuș și Roșu, de asemenea se oferă și alte servicii cum ar fi: prânz organizat la stâni, observații asupra faunei și florei specifice Munților Rodnei. Grupurile de turiști sunt însoțite de ghizi autorizați de Ministerul Turismului. Perioada optimă de desfășurare sunt lunile iulie-august.

Turism rural si agroturismul

Spațiul rural din localitățile limitrofe Parcului dispune de un potențial turistic deosebit. Parfumul vechilor tradiții din satele de munte transilvanene, conferă întregii zone un aer și o poezie aparte. În pensiunile turistice existente se pot petrece vacante de neuitat, în mijlocul naturii. Aici meniurile tradiționale și ospitalitatea gazdelor încântă totdeauna sufletul călătorului de pretutindeni.

Ecoturismul

Ecoturismul este singura formă de turism responsabil în natură care respectă valorile acesteia și contribuie la menținerea ei neschimbată în timp. O componentă importantă ar trebui să o constituie ridicarea nivelului de trai al comunitaților locale implicate în activitățile turistice și să reprezinte în același timp o modalitate de reducere a presiunilor de tot felul pe care comunitățile locale le exercită asupra ariilor protejate.
Scopul principal al parcului este conservarea biodiversității, dezvoltarea activităților turistice făcându-se de așa manieră încât să nu cotravină obiectivelor de conservare.
Interesul crescut la nivel mondial pentru acest gen de activitate îl recomandă ca fiind o activitate de viitor pentru că un număr tot mai mare de turiști se orientează spre practicarea ecoturismului și doresc să se implice în acțiuni de conservare a naturii, de apreciere și promovare a modului de viață tradițional, a obiceiurilor și tradițiilor locale valoroase.

Trasee turistice in Muntii Rodnei

Cele mai multe trasee turistice au ca punct de plecare orasul-statiune Borsa, din judetul Maramures.

Borsa – Lacul Stiol – Saua Gargalau
Parcurgerea unui traseu usor pe munte este oricand o idee binevenita. In muntii Rodnei, puteti face o usoara ascensiune pana la Lacul Stiol. Traseul pe care trebuie sa-l urmati este cel marcat cu banda albastra, care porneste din fata Complexului Turistic Borsa (zona partiei de telescaun Culmea Runcu – Stiol), aflat in imediata apropiere a hotelului Cerbul. Daca nu doriti sa luati telescaunul pana sus (oricum, functioneaza doar daca sunt minim 15 persoane), puteti urca pe partie pana ajungeti la capatul telefericului. In dreptul cladirii salvamontului veti descoperi indicatorul spre Lacul Stiol – un lac glaciar, format in urma incalzirii climei si topirii ghetarilor ramasi in vaile adanci ale masivelor muntoase.

Dupa cativa zeci de metri, drumul continua prin padure pana ajungeti la o cascada; faceti la stanga, iar traseul continua cu un urcus lin pana in Poiana Stiol (unde exista o intersectie: un drum duce catre Cascada Cailor, altul catre Caldarea Cailor), unde veti urma traseul catre Caldarea Gargalau. Treceti de culoarul de jnepeni, pana spre Varful Gargalau. Pe culme faceti stanga, iar dupa alte cinci minute de mers veti ajunge la Saua Gargalau. Destinatia este marcata cu un par de lemn si niste indicatoare care duc spre Valea Aniesului.

Durata: 4,5 ore (daca optati pentru teleferic, timpul se scurteaza)
Grad de dificultate: mediu
Marcaj: banda albastra

Borsa – Lacul Stiol – Cascada Cailor
Traseul porneste din Borsa, din fata complexului turistic de unde luati telescaunul. Dupa ce veti ajunge sus si veti merge aproximativ 30 de minute, veti ajunge la un platou si apoi, pe un drum forestier, pana in dreptul unor stani. De acolo, drumul catre Cascada Cailor are doua variante: una de aproximativ 30 de minute si alta mai usoara, dar mai lunga (45 de minute). Cascada Cailor desparte muntele si padurea de brazi; este cea mai inalta din tara, are o inaltime de 90 de metri, iar langa ea a fost amenajat chiar un popas.

La intoarcere, puteti urca direct la telescaun (drumul dureaza o jumatate de ora) sau puteti cobori direct la complexul turistic Borsa, pe drumul forestier care trece pe la vechea cariera de piatra (pe aici, drumul dureaza aproape o ora si jumatate).

Borsa – Lacul Iezer
Lacul glaciar Iezer (1786 metri altitudine) de sub Varful Pietrosu – care face parte din Rezervatia Naturala Pietrosu Mare – reprezinta o alta atractie turistica ce merita vizitata daca ajungeti in muntii Rodnei. Traseul dureaza 4 ore si porneste din zona spitalului Borsa.

Traversati podul de beton si urmariti marcajul banda albastra, pe drumul principal (desi este neasfaltat, este totusi drum principal) care serpuieste printre case. Veti trece pe langa o mica pensiune si campingul Borsa (aflat la circa 800 de metri distanta fata de punctul de plecare). Dupa un kilometru si jumatate, veti intalni Pensiunea Muntii Rodnei; dupa ce treceti de ea veti ajunge la o intersectie cu indicatorul Schitul Borsa Pietroasa. Mergeti drept inainte pana la statia meteorologica Iezer (1760 m altitudine). In apropierea ei exista o zona de campare, pentru cei interesati. Daca preferati acest gen de cazare, e bine sa stiti ca trebuie sa campati aici, pentru ca langa Lacul Iezer camparea este interzisa.

In jurul lacului, care are o suprafata de 3450 metri patrati, este foarte mult jnepenis. Partea interesanta a acestui obiectiv turistic este ca, privit dintr-un anumit unghi, veti vedea ca Lacul Iezer are forma hartii Romaniei – unul dintre amanuntele care atrage anual mii de turisti in aceasta zona. Lacul este foarte limpede si rece, pentru ca este alimentat cu apa a doua izvoare din muntele Pietrosu; asta a permis popularea lacului cu pastravi curcubeu, pastravi indigeni si zglavoaca.

Sursa:blog.travelminit

Leave a Reply

Your email address will not be published.