1 martie: 187 de ani de la nașterea lui Ion Creangă

Scriitor, dascăl și diacon român, reprezentant de seamă al literaturii române din secolul al XIX-lea, Ion Creangă este cunoscut mai ales  pentru capodopera sa, „Amintiri din copilărie” și pentru poveștile sale pline de farmec, cu care a contribuit semnificativ la literatura fantastică și pentru copii.

Ion Creangă. FOTO arhivă

Ion Creangă. FOTO arhivă

S-a născut la Humuleștii Noi, în Moldova. Copilăria și tinerețea scriitorului au fost împărțite între jocurile din satul natal și studii. Părinții săi, Ștefan și Smaranda, erau oameni respectați în comunitate, iar el era cel de-al șaptelea copil dintr-o familie numeroasă.

Pregătit  mai întâi de dascălul din sat, destinul l-a purtat spre învățământul formal. Între 1855 și 1859 a urmat cursurile Seminarului teologic „Veniamin Costachi” de la Socola, iar apoi a devenit diacon la biserica Patruzeci de sfinți din Iași. Și-a continuat studiile la Școala preparandală vasiliană, avându-l drept profesor pe Titu Maiorescu.

Creangă a participat la insurecția din 1866, acționând pentru independența Moldovei. Viitorul a fost însă  marcat mai mult de activitatea în învățământ și în biserică decât de implicarea politică.

A devenit învățător, iar contribuțiile sale în scrierea manualelor școlare l-au făcut cunoscut în domeniul educației. Totuși, excluderea din rândurile clerului și din funcția de institutor, în 1872, a reprezentat o cotitură în viața sa. Cu toate acestea, influența lui Titu Maiorescu i-a restituit poziția.

A scris „Amintirile din copilărie” între 1875 și 1883, sub îndrumarea lui Mihai Eminescu, revizor școlar la acea vreme. Lucrarea a marcat debutul literar al lui Creangă, devenind ulterior unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române, alături de I.L.Caragiale, Ioan Slavici și Mihai Eminescu.

În ciuda bolii sale (epilepsie) și a suferinței personale, inclusiv la aflarea morții lui Eminescu și a Veronicăi Micle, Ion Creangă a continuat să creeze povești fermecătoare. A murit la 31 decembrie 1889 în Iași, lăsând în urmă o moștenire literară bogată.

Sursa:adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *