Expoziție în premieră la Bihor, vei putea degusta diferite soiuri de struguri

Bihorenii care vor să își înființeze podgorii sau doar să cumpere câțiva butași de vie au posibilitatea, timp de trei zile, să vadă și să guste strugurii pe care îi vor obține, în cadrul unei expoziții cu 37 de soiuri, organizată în premieră în județ, în comuna Sînmartin.

‘De obicei, oamenii văd o poză frumoasă, dar de fiecare dată ne întreabă ce gust au, ce culori pot avea, cât de mari se fac, pentru că sunt multe diferențe între soiuri. Și atunci ne-am gândit să facem o expoziție demonstrativă unde toți cei care vor să cumpere butași de viță de vie să poată compara produsul pe care îl vor obține, strugurii,’ a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Boța, administratorul unei firme din comuna Sînmartin.

Prezentarea în expoziție a celor 37 de soiuri de struguri este o noutate pentru județul Bihor, prin care organizatorul a urmărit să aducă produsul finit în fața clientului, pentru a-i ușura decizia de cumpărare la momentul plantării. Vizitatorii au posibilitatea să deguste strugurii, să noteze soiurile sau impresiile cele mai relevante legate de produs, să pună întrebări privind condițiile de plantare, atât personalului, cât și specialistului Mihai Cărbunar, din cadrul Facultății de Mediu din Oradea.

‘Noi nu suntem producători, ci vindem butași de vie din soiuri nobile, altoite. În acest moment avem 37 de soiuri de struguri și am mai avut alte 25 de soiuri în august, soiurile timpurii. Majoritatea provin de la furnizori din Ungaria și o bună parte, 15 soiuri, provin din România. Noi recomandăm înlocuirea hibrizilor direct producători sau a butașilor proveniți din ei cu viță de vie nobilă, altoită, date fiind și avantajele rezistenței la boli și o productivitate mai mare,’ a precizat Daniel Boța.

Pe lângă butașii cu rădăcină liberă, bihorenii pot cumpăra și viță de vie la ghiveci, de doi sau trei ani, aceasta din urmă urmând să producă struguri în anul următor.

 

sursa: agerpres