Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Ziua internațională Yoga

La 21 iunie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua internațională Yoga.

Practicanți yoga efectuează mișcări yoga într-o livadă de cireși înfloriți în ținutul Qinghe, provincia chineză Hebei

În 2017 tema evenimentului organizat de Misiunea Permanentă a Indiei la ONU, este ”Yoga pentru Sănătate”, potrivit www.un.org. Tema subliniază faptul că yoga poate contribui într-un mod holistic la obținerea unui echilibru între minte și corp.

La 11 decembrie 2014, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția 69/131, prin care ziua de 21 iunie a fost declarată Ziua internațională Yoga. Scopul acestei zile este de creștere a interesului la nivel internațional față de această practică străveche cu numeroase beneficii.

Propunerea privind stabilirea unei zile pentru a celebra la nivel internațional această veche tradiție spirituală a fost înaintată de premierul indian Narendra Modi, la 27 septembrie 2014, în cadrul unui discurs susținut în fața membrilor Adunării Generale a ONU. Cei 193 de membri din Adunarea Generală a ONU au aprobat în mod unanim această cerere.

Premierul indian a subliniat, cu acest prilej, că ”yoga este un dar neprețuit al străvechilor tradiții ale Indiei. Reprezintă unitatea dintre minte și trup, gândire și acțiune, cumpătare și abundență, armonia dintre om și natură, o abordare holistică a sănătății și a bunăstării. Nu este vorba despre exercițiu ci despre descoperirea sentimentului de unitate cu sinele, lumea și natura”, se precizează pe www.idayofyoga.org.

Ziua internațională Yoga coincide cu data solstițiului de vară, respectiv 21 iunie.

Toate școlile de Yoga din întreaga lume au celebrat în 2015, pentru prima dată, Ziua internațională Yoga printr-o serie de programe speciale. Între 18-20 iunie 2016, a fost organizată pentru prima dată, în India, Olimpiada Națională de Yoga. Cu acest prilej, reprezentanții diferitelor școli de yoga din România, sub auspiciile Ambasadei Indiei la București, au propus o zi întreagă de cursuri cu acces gratuit, potrivit http://namasteindia.ro/.

Și în 2017, în România sunt organizate o serie de manifestări cu prilejul Zilei internaționale Yoga. În Parcul Izvor din București timp de 15 ore, începând cu ora 6 dimineața, se vor desfășura în paralel 30 de clase de yoga, la care participă atât profesori români, cât și din India, Argentina, Spania, Rusia etc. Evenimentul este și anul acesta sprijinit de Ambasada Indiei la București.

Totodată în cadrul manifestării Festivalul culturii indiene ”Namaste India”, ediția a IX-a, care se desfășoară în București, în perioada 12-25 iunie 2017, are loc la 21 iunie, lansarea cărții ”Yoga Vidya. Manual de yoga tradițională” în prezența autorului Swami Ananda Saraswati, la sediul Ambasada Indiei, potrivit http://namasteindia.ro/. Organizatori acestui festival sunt Ambasada Indiei în România și Centrul Cultural ”Rabindranath Tagore” cu sprijinul Incredible India (Oficiul de Turism Frankfurt). De asemenea, un atelier de meditație Sahaja Yoga este organizat la Biblioteca Metropolitană București.

Yoga este o străveche mișcare fizică, mentală și spirituală avându-și originile în India. Cuvântul ”yoga” derivă din sanscrită și înseamnă uniune, simbolizând uniunea dintre corp, minte și spirit sau conștiință.