Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Ce sfânt este pomenit astăzi – mulți români îi poartă numele

Calendar ortodox 21 iunie: Sfântul Mucenic Iulian este pomenit în calendarul creștin ortodox la 21 iunie.

Imagini pentru sfantul iulian

Sfântul Mucenic Iulian era locuitor al cetății Tars din Cilicia, de credință creștină. Tatăl Sfântului Iulian era senator, elin de neam și închinător la zei. Mama sa era creștină. În timpul prigoanei împotriva creștinilor a împăratului Dioclețian (284-305), Sfântul Mucenic Iulian a fost denunțat ca fiind creștin și a fost chemat la guvernatorul Marcian care a încercat să-l determine să renunțe la credința în Hristos.

 Un an întreg a fost mutat tânărul Iulian, avea 18 ani, prin temnițele cetăților Ciliciei, timp în care era schingiuit. Guvernatorul Marcian considera că prin aceste chinuri îi va îngrozi pe ceilalți creștini. În cele din urmă, Sfântul Mucenic Iulian a fost cusut într-un sac cu șerpi veninoși și aruncat în mare.
Trupul său a fost adus de valuri pe uscat și a fost luat de credincioși care l-au dus mai întâi în Alexandria (Egipt) și apoi în Antiohia.

Sfântul Mucenic Iulian a fost pomenit cu multe cuvinte de laudă de către Sfântul Ioan Gură de Aur, în vremea în care trăia în Antiohia. (sursă: vol. „Viețile Sfinților”)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE 21 iunie:

Calendarul Ortodox: Sf. Mc. Iulian din Tars și Afrodisie
Calendarul Greco-catolic: Sf. m. Iulian din Tars
Calendarul Romano-catolic: Sf. Alois de Gonzaga, călug