VIDEO ! Gheorghe Moşion, omul care a inspirat mii de alergători din România, s-a oprit la 82 de ani. A început sportul la 52 de ani ca să scape de tuberculoză, a terminat sute de curse şi a sfârşit lovit de o motocicletă în timp ce se antrena !

Gheorghe Moşion, un sportiv legendar în comunitatea alergătorilor din România, a murit la vârsta de 82 de ani, după ce a fost lovit de un motociclist în timp ce se antrena. Moşion a descoperit sportul la 52 de ani, când a hotărât să facă mişcare pentru a se vindeca de tuberculoză, boală cu care se lupta încă de la vârsta de 12 ani. Niciun tratament urmat nu l-a ajutat până când s-a apucat de alergare.


ÎNTÂLNIREA Moşion îi sărută mâna Constantinei Diţă Tomescu, campioana noastră olimpică la maraton. Este 2014, toamna, Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Ultimul maraton din Capitală la care a mai participat veteranul de 82 de ani. FOTO: Cristi Radu

Decizia luată la 52 de ani a schimbat macazul destinului pentru Moşion. A slăbit, s-a vindecat de boală, a devenit aproape vegetarian şi a început să călătorească foarte mult prin lume, pentru a participa la concursuri atletice de anduranţă. În timp, după sute de curse, veteranul nu numai că şi-a făcut sute de prieteni în toată ţara, dar a şi devenit o adevărată legendă şi un model inspiraţional pentru întreaga comunitate.


IMORTAL Arădeanul devenise un adevărat model şi exemplu pentru toţi cei care îşi spuneau că ei „nu pot“.
Schiţa sportivului realizată de Marcela Alexandrescu şi postată pe pagina de Facebook a lui Moşion

„La un an de când am început să alerg, mi-am dat seama că mă simt cu atât mai bine, cu cât alerg mai mult“

Într-un reportaj făcut cu Gheorghe Moşion de Adevărul, acesta povestea că alerga aproximativ 14 kilometri o dată la două zile, uneori însă distanţa urcând şi peste 20 de kilometri. Fost macaragiu la Întreprinderea Strungul Arad, sportivul şi-a început antrenamentele înainte de a ieşi la pensie, pe când încă mai muncea. N-a avut niciodată antrenor sau un program stabilit de un specialist. „Colegii îmi spuneau să nu mai alerg atâta că obosesc şi mă îmbolnăvesc. Eu le răspundeam că nu mă opresc până nu obosesc. La un an de când am început să alerg, mi-am dat seama că mă simt cu atât mai bine, cu cât alerg mai mult. Traseul era din Arad până în localitatea Mândruloc şi înapoi, în total cam 11 kilometri. Mie îmi place să alerg mai mult pe câmp, nu pe beton sau printre maşini“, povestea Moşion, care ulterior şi-a modificat alergarea pe o distanţă mai lungă, până la Sânpaul.


VERDE După un semimaraton montan, în 2014. SURSA FOTO: pagina de Facebook a alergătorului

În 2012 a alergat la 9 concursuri oficiale de cel puţin 21 de kilometri. Un an mai târziu, a alergat în 13 semimaratoane.

În cinstea sa, prietenii lui Moşion i-au creat o pagină personală pe Facebook,https://www.facebook.com/gheorghe.mosion?fref=photo, pentru ca toţi cei care îl cunoşteau la maratoanele de pe parcursul ţării să poată ţine legătura. „Portret de alergător. Aproape la fel de bătrân ca vârsta de care ne speriam pentru ne e frică să ajungem acolo. Barba lungă, albă… chip trecut prin viaţă şi ochi fericiţi. Nu întind mâna să-l cunosc… Îmi ajunge să-l privesc şi să învăţ că el nu e unul din mulţii oameni care s-au plictisit în viaţă şi care n-au lăsat nimic, nu e unul din majoritate, e altfel. Gheorghe Moşion, bănăţeanul care aleargă zilnic pe străzile Aradului. Bătrâneţe plină de rezistenţă, fericire şi putere“. Acesta este ultimul comentariu postat pe pagina celebrului alergător, luni seară, de Andra Ignat.


EXEMPLUL În 2012, după această poză cu Moşion de la maratonul din Bucureşti, Eduard Enea, fotograful Adevărul care a realizat-o, s-a apucat de sport

Accidentul căruia i-a căzut victimă Gheorghe Moşion s-a petrecut pe 24 mai, când sportivul a fost lovit de o motocicletă în timp ce se antrena. A zăcut în comă până pe 12 iunie, când corpul său a încetat să mai lupte.

Oameni care şi-au rupt etichetele


LUMINĂ Gheorghe Moşion astă-iarnă, în decembrie, în timpul filmărilor la spotul Leo Burnett. SURSA FOTO: pagina de Facebook a alergătorului

Notorietatea câştigată i-a atras şi pe publicitari. În decembrie 2014, cu câteva luni înaintea dramaticului accident care avea să-i curme viaţa, Gheorghe Moşion a filmat o reclamă pentru BRD. Agenţia Leo Burnett Group l-a inclus pe alergător, alături de alţi oameni celebri în România precum fostul fotbalist Gheorghe Hagi („prea firav“), elevul inventator Ionuţ Budişteanu („prea visător“) şi actorul Marius Manole („prea timid“), printre exemplele de oameni care şi-au rupt „etichetele“ lipite de cei din jur pentru a reuşi în viaţă. În dreptul lui Gheorghe Moşion, apărea eticheta „prea bătrân“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *