Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

“Buruieni” cu puteri vindecătoare

Natura oferă sute de plante cu virtuti tămăduitoare, unele dintre ele renumite pentru calităţile lor terapeutice, altele – mai puţin ştiute, dar la fel de eficiente. Podbalul, nalba-mare şi sovarful fac parte din categoria buruienilor nu foarte populare, dar cu puteri vindecătoare testate din străbuni şi confirmate de fitoterapeuţii zilelor noastre.

Imagini pentru podbal   Imagini pentru nalba mare    Imagini pentru sovarful

“Bunica mea obişnuia să-mi facă vara baie, adăugând în apă diverse plante (parcă şi acum simt în nări mirosul plăcut al plantelor). Una din aceste plante era sovarful. Poate din acest motiv nu am fost bolnavă de loc în copilărie, cel puţin eu nu-mi amintesc”, povesteşte, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Efectele terapeutice ale plantei se datorează uleiurilor volatile, taninurilor, principii amare, acizilor, substanţelor minerale şi altor elemente pe care planta le conţine.

În combinaţie cu potbalul, recunoscut încă din Antichitate pentru proprietăţile sale terapeutice şi folosit în tratarea afecţiunilor căilor respiratiorii, dar şi cu nalba-mare, plantă prescrisă încă de pe vremea lui Hippocrate pentru tratarea vânătăilor şi oprirea hemoragiile, are efecte benefice uimitoare în ameliorarea astmului şi vindecarea  bronsitelor, stărilor gripale, traheitelor şi tusei convulsive. Iară o reţeta recomandată de specialisul în fitoterapie Elena Badea

“Este o reţeta veche, din străbuni. Se face un amestec din  două linguri de sovarf, patru linguri de podbal, patru linguri de fructe sau frunze (uscate) de fragi sau zmeură şi două linguri de rădăcina de nalba-mare. Din cantitatea rezultată, se onfuzează patru linguriţe de amestec în o jumătate de litru de apă fierbinte. Din acest preparat se beau câte 150 ml, de patru ori pe zi, între mese. Atenţie, fiecare înghiţitură se ţine în gură 10-15 minute, înainte de a fi ingerată”, recomandă Elena Badea.

Specialistul în fitoterapie precizează însă că înainte de a apela la această reţeta şi, în general, înainte de a ţine o cură cu plante medicinate, trebuie consultat un medic. Asta pentru că plantele medicinale nu sunt indicate pentru oricine.

În cazul de faţă, spre exemplu, sovarful are o serie de contraindicaţii pentru cei care suferă de  anemie feriprivă, pentru persoanele care au alergii la plantele din familia Lamiaceae şi în cazul femeilor însărcinate.

Şi podbalul este toxic dacă se administrează în doze mari, asta din cauza alcaloizilor pirolizidinici, care, în exces, afectează ficatul şi funcţia plămânilor, iar în cazul nalbei, este bine de ştiut că în doze foarte mari are efect laxativ.

Chiar şi cu respectarea dozajului recomandat, reacţiile pot fi diferite de la o persoană la altă, un motiv în plus  pentru a consulta un medic de specialitate înainte de administrare.

Sursa:adevarul.ro