Ziua mondială pentru turismul responsabil

Ziua mondială pentru turismul responsabil este sărbătorită la 8 noiembrie, în cadrul Târgului Internațional de Turism de la Londra, World Travel Market London, eveniment ce se desfășoară anul acesta în perioada 6-8 noiembrie.

Imagine de pe Transfăgărășan

Potrivit site-ului oficial al evenimentului, london.wtm.com, aceasta este cea mai amplă manifestare la nivel global, în domeniul turismului, generând contracte între participanți de peste 2,8 miliarde de lire sterline.

Organizată cu sprijinul Organizației Mondiale a Turismului (World Tourism Organization — UNWTO), agenția Națiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internațional a turismului responsabil, durabil și accesibil, Ziua mondială pentru turismul responsabil își propune să promoveze un comportament mai responsabil în acest domeniu, să prezinte studii de caz cu cele mai bune practici care susțin un turism responsabil în anumite țări sau pentru anumite destinații, să dezbată cele mai importante probleme de mediu și, nu în ultimul rând, să întărească influența pe care Târgul de Turism de la Londra, ca forum internațional de afaceri, o poate avea în dezvoltarea unui turism responsabil, menționează site-ul oficial http://responsibletourism.wtm.com.

Drumul către promovarea unui turism responsabil se consideră a fi fost deschis prin Carta albă a guvernului sud-african, intitulată ”Dezvoltarea și promovarea turismului în Africa de Sud”, document ce a fost emis în anul 1996. Acesta abordează metodele prin care Africa de Sud putea beneficia, în perioada post-apartheid, de turism, propunând, totodată, turismul responsabil ca principiu esențial în construirea acestui sector, notează site-ul www.tourism.gov.za. Totodată, carta se asigură ca resursele naturale ale țării să fie protejate, fără a fi exploatate sau comercializate excesiv, și ca toți locuitorii să beneficieze de creșterea numărului de turiști, în timp ce acestora din urmă li se solicită să respecte natura și cultura țării.

În anul 2002, 280 de reprezentanți aparținând tuturor sectoarelor de turism din 20 de țări au participat la Conferința pentru un Turism Responsabil de la Cape Town, care a precedat Summitul Mondial asupra Dezvoltării Durabile de la Johannesburg. Cu această ocazie, a fost adoptată o declarație referitoare la turismul responsabil, notează site-ul www.wtmresponsibletourism.com.

Declarația de la Cape Town prevedea ca turismul responsabil să minimizeze posibilele impacturi negative; să genereze beneficii economice pentru comunitățile-gazdă; să îmbunătățească nu doar condițiile de muncă, ci și accesul la această industrie; să implice comunitățile locale în decizii care le pot schimba viața, să contribuie la conservarea patrimoniului natural și cultural; să ofere turiștilor experiențe plăcute prin contactul direct cu comunitățile-gazdă și prin familiarizarea acestora cu cultura locală, dar și cu problemele sociale sau de mediu cu care se confruntă aceștia; să ofere acces la diferitele facilități și persoanelor cu deficiențe fizice și, totodată, să încurajeze respectul reciproc între turiști și gazde.

În anul 2007, Târgul Internațional de Turism de la Londra a redenumit Ziua dedicată conștientizării problemelor de mediu în Ziua mondială pentru turism responsabil, aceasta concentrând, în prezent, cele mai multe acțiuni dedicate turismului responsabil.

Sursa:agerpres.ro