Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Ziua mondială a televiziunii

An de an, la 21 noiembrie, este marcată Ziua mondială a televiziunii (World Television Day).

În 1996, prin Rezoluția 51/205 din 17 decembrie, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a decis să proclame această dată drept Ziua mondială a televiziunii, recunoscând, astfel, influența tot mai mare a televiziunii asupra procesului decizional, precum și rolul pe care acest mijloc de comunicare îl joacă în viața noastră, se arată pe site-ul ONU, www.un.org. Televiziunea aduce în atenția publicului larg atât conflictele și amenințările la adresa păcii și a securității, cât și alte aspecte esențiale, inclusiv problemele economice și sociale.

Potrivit site-ului ONU, Ziua mondială a televiziunii nu este atât o celebrare a instrumentului, ci mai degrabă a filosofiei pe care televiziunea o reprezintă. În lumea contemporană, televiziunea este un simbol al comunicării și al globalizării.

Comunicarea este una dintre problemele internaționale majore. Într-o lume controlată de progresele tehnologiei, în care viața noastră de zi cu zi depinde de informații și de comunicații, televiziunea continuă să aibă locul său, bine stabilit. Televiziunea, prin programele pe care le oferă, ne informează, ne distrează, ne instruiește, ne influențează stilul de viață.

Organizația Națiunilor Unite este preocupată, din ce în ce mai mult, de marile probleme cu care se confruntă omenirea, iar prin intermediul televiziunii, unul dintre cele mai puternice mijloace de comunicare moderne, aceste probleme pot ajunge să fie cunoscute peste tot în lume.

În zilele de 21 și 22 noiembrie 1996, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, s-a desfășurat primul Forum Mondial al Televiziunii. Evenimentul de atunci a reunit, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, personalități din domeniul mass-media, pentru a discuta despre importanța tot mai mare a televiziunii într-o lume în schimbare, precum și pentru a lua în discuție modalități de sporire a cooperării. Aceasta este rațiunea pentru care, prin Rezoluția 51/205, adoptată la 17 decembrie 1996, Adunarea Generală a decis să instituie 21 noiembrie ca Ziua mondială a televiziunii. Acest lucru a fost făcut ca o apreciere a impactului din ce în ce mai mare al televiziunii asupra procesului de luare a deciziilor. Televiziunea a fost, astfel, recunoscută ca un instrument important în informarea, direcționarea și mobilizarea opiniei publice, influența sa asupra politicii mondiale neputând fi negată. Totodată, prin Rezoluția 51/205 din 17 decembrie 1996, statele membre au fost invitate să marcheze această zi prin încurajarea schimburilor internaționale de programe de televiziune axate, printre altele, pe teme precum pacea, securitatea, dezvoltarea economică și socială și consolidarea schimburilor culturale.

 

 

 

 

 

 

 

Cu o istorie care a început în urmă cu aproximativ 100 de ani, televiziunea s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XX-lea și este, și astăzi, unul dintre cele mai populare mijloace de informare în masă. Prima emisiune de televiziune din România (un film pe peliculă, ce avea să semneze actul de naștere al Televiziunii publice române) a fost transmisă la 31 decembrie 1956, conform http://stiri.tvr.ro/.

Sursa:agerpres.ro