Sfaturi pentru perioada caniculara!

Temperaturile mari sunt un factor care ne poate afecta puternic organismul. De aceea, este bine sa stim sa ne protejam pe cat posibil de efectele negative ale caldurii, pe timpul verii, atunci cand meteorologii anunta canicula.

Primul pericol in cazul caniculei este deshidratarea, pentru ca pierdem foarte multa apa prin transpiratie. In aceste conditii, o nutritie adecvata inseamna in primul rand o hidratare adecvata. Practic, in conditiile de canicula de astazi, indicatia de doi litri nu mai este suficienta. Se merge catre doi litri si jumatate spre trei litri de lichide pe zi. Nu numai apa. Pot fi consumate si compoturi, supe de legume, iaurturi usoare, toate acestea sunt surse de lichide.

In zilele toride de vara, multi romani, aleg sa bea o “bere rece”, pentru a se racori. Sfatul medicului este de a nu se depasi cantitatea dintr-o sticla sau o halba de bere.

In ceea ce priveste alimentatia, romanii trebuie sa fie foarte atenti in aceasta perioada de canicula.

Din cauza caldurii si aportul caloric trebuie sa fie un pic mai redus si format in principal din legume si fructe. Aici nu exista indicatii precise. Dupa gustul fiecaruia. Este important sa consumam legume si fructe proaspete. Din cand in cand, iaurturi, sana, mai usoare, din cele semidegresate. Carne de pui sau de peste, dar nu in exces. De evitat grasimile, prajelile, alimentatia foarte densa din punct de vedere caloric, gen branzeturi grase, carnea de porc sau carnea tocata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *