Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5663

Locuri de vis pentru cea mai frumoasă sărbătoare a anului- Partea a III-a

Baile Balvanyos

Balvanyos se afla in judetul Covasna, la nord-vest de Targul Secuiesc si este o statiune renumita pentru izvoarele sale minerale, dar si pentru peisajele superbe. “Cetatile Paganilor”, in traducere din limba maghiara, sunt situate la adapostul muntilor Bodoc si dispun de instalatii moderne pentru tratamentul afectiunilor cardiovasculare, bazin in aer liber cu apa minerala carbogazoasa, instalatii pentru mofete si de electroterapie.

Imagini pentru cetatile paganilor   Imagini pentru cetatile paganilor

 

LEGENDA BÁLVÁNYOSULUI
De numele Băilor Bálványos şi al munţilor înconjurători se leagă multe legende. Deasupra staţiunii, pe vârful muntelui, stă de veghe ruina cetăţii Bálványos, construită de peste 1.000 de ani, ridicată din pietre uriaşe. De-a lungul istoriei, cetatea a rezistat la mai multe atacuri ale hoardelor tătarilor şi a rămas singura pe care nu au reuşit să o cucerească. Numele cetăţii provine din perioada în care locuitorii acestor zone, fiind idolatrii, au fost forţaţi să se creştineze (n.r.: bálvány ¬ idol). De aici şi numele de Cetatea păgânilor. Se spune că stăpânii cetăţii continuau să se închine idolilor şi că primul rege al Ungariei, Ştefan cel Sfânt, a purtat în van război cu ei. Conform legendei, timp de câţiva ani, coroana Ungariei a fost păstrată în această cetate, iar stăpânului, numit Apor, nu-i păsa de faptul că a fost blestemat pentru acest gest chiar de Papa de la Roma. Cetatea a fost locuită până în anul 1603, când ultimul descendent al familiei Apor a murit, iar soţia lui s-a mutat în satul apropiat, Turia. Se spune că şi în prezent cei care se încumetă să urce şi să-şi petreacă noaptea printre ruinele cetăţii au parte de trăiri senzaţionale: pot auzi galopul şi nechezatul cailor, râsete de femei, zgomot de armă sau zăngănit de lanţuri…

“Vraja” de care dispune această regiune se poate explica doar cu activitatea postvulcanică a scoarţei terestre. Pe Muntele Puturosul, pe alocuri, gazul iese din pământ, are un miros aparte şi ucide uneori vietăţile din apropiere. Aici se află şi Peştera Puturosul, intrarea căreia parcă atrage vizitatorul. Din cauza gazelor ucigaşe, intrarea este blocată cu gratii. Bătrânii spun că acest loc a fost “martor” la multe sinucideri, mai ales în timpul ocupaţiei austriece, când sărăcia a fost aproape insuportabilă. În acea vreme a apărut obiceiul ca, atunci când într-o familie se năştea un copil, bunicii acestuia îşi luau rămas bun de la familie şi mână-n mână parcurgeau ultimul lor drum spre Peştera Puturosul, unde, sub efectul gazelor sulfuroase, îşi curmau propriile vieţi. A doua zi, tinerii veneau şi luau trupurile celor decedaţi, îngropându-i în apropierea peşterii. Localnicii spun că în preajma peşterii se află un cimitir vechi, peste care a crescut o pădure deasă de stejar.

Statiunea dispune de numeroase locuri de cazare in vile, pensiuni si hoteluri, dar si de numeroase atractii turistice in imprejurimi. Ruinele cetatii Balvanyos, Grota cu Alaun, Cimitirul Pasarilor si Pestera Ucigasa merita cu siguranta vizitate atunci cand ajungi in zona.

Hotel Balvanyos

Imagini pentru bucate de la balvanyos   Imagini pentru bucate de la balvanyos

 

Imagini pentru bucate de la balvanyos  Imagini pentru bucate de la balvanyos

Ruinele cetatii Balvanyos

Imagini pentru cetatea balvanyos   Imagini pentru cetatea balvanyos

Cimitirul Pasarilor

Imagini pentru cimitirul pasarilor       Imagini pentru cimitirul pasarilor

 

Pestera Ucigasa

Imagini pentru cimitirul pasarilor   Imagini pentru pestera ucigasa  Imagini pentru pestera ucigasa

De asemenea, la 10 kilometri de Balvanyos este lacul Sfanta Ana unde trebuie sa incerci saniusul pe drumul ce duce pana la lac. Distractia este garantata la Sfanta Ana, iar bucatele de la Balvanyos sunt de neuitat, facand din statiune o destinatie de luat in considerare pentru Craciun.

lacul sf ana