Barbarism fără margini. În loc să protejeze animalele pădurii, oamenii îi omoară. Încă un urs va fi împușcat pentru că a coborât de pe munte în căutare de hrană

Ursul care a fost zărit de trei ori în ultimele patru zile pe străzile din Miercurea Ciuc, chiar şi în apropierea spitalului, va fi împuşcat. Este vorba de un exemplar solitar, adult, care ar putea pune în pericol oamenii din zonă.

Ordinul de extragere pentru ursul văzut, în ultimele zile, în preajma Spitalului de Urgenţă din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita a fost dat în cursul zilei de miercuri, potrivit lui Szep Robert, comisar general adjunct Garda Naţională de Mediu.

„A fost dat ordinul de extragere a exemplarului care a fost văzut şi a produs daune în zona Spitalului de Urgenţă de la Miercurea Ciuc. A fost emis ordinul în decursul zilei de ieri (miercuri – n.r.). Solicitarea s-a făcut în decursul zilei de luni, deci s-a emis ordinul. Este un urs adult – un exemplar solitar adult, care a fost văzut de mai multe ori în zona Spitalului de Urgenţă şi a intrat şi în mai multe gospodării”, a declarat comisarul general adjunct Garda Naţională de Mediu.

Conform acestuia, ursul a fost văzut de mai multe ori şi a intrat în mai multe gospodării.

„Pericolul este iminent, gospodăriile se află la câţiva zeci de metri de Spitalul de Urgenţă, deci el ar putea să producă nişte probleme mult mai mari, adică ar pune în pericol chiar siguranţa locuitorilor sau a celor care vin la spital”, a explicat Szep Robert.

Comisarul general adjunct de la GNM a mai precizat că solicitarea pentru ordinul de extragere a făcut-o Asociaţia de Vânătoare, deoarece ea gestionează fondul de vânătoare de pe care ursul a intrat în intravilanul localităţii

„În continuare, autorizaţia de extragere o dă Agenţia pentru Protecţia Mediului. După ce se face extragerea, ei (cei de la Asociaţie – n.r.) trebuie să depună o documentaţie la Agenţie în care descriu condiţiile în care s-a produs extragerea şi să facă dovada că exemplarul extras este cel pentru care s-a dat ordinul”, a mai explicat Szep Robert.