Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Alimentele care „ucid ușor”, pe masa românilor în fiecare zi

Alimentele ultraprocesate care nu mai conţin aproape niciun element nutritiv natural pun în pericol vieţile celor care le mănâncă, spun specialiştii. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat în Franţa, timp de 7 ani şi la care au participat 44.000 de persoane. Cercetarea a fost coordonată de medicul Laure Schnabel de la Universitatea Paris-Sorbonne.

Alimente ultraprocesate se regăsesc și pe masa românilor în fiecare zi. Totuşi, chiar dacă ştiu că sunt nesănătoase, continuă să le cumpere. Mulți din comoditate sau din lipsă de timp.

„Nu am încotro. Nu e ca şi cum există opţiunea numărul 1 şi numărul 2, care e mai bună. Sunt conştient că speranţa de viaţa o să fie mult mai mică faţă de cea a generaţiilor precedente, dar astea sunt condiţiile”, spune un bărbat.

Puţini sunt cei care îşi aruncă un ochi pe etichetele produselor.

„Conţin cele mai multe grăsimi hidrogenate, carbohidraţi simpli şi pe acelea încerc să le evit”, spune un cumpărător.

Alimentele ultraprocesate sunt produsele care trebuie să treacă prin mai multe stadii de preparare. De exemplu, parizerul trebuie mărunţit, uscat, fiert şi afumat pentru a fi pregătit corect. Astfel, spun specialiştii, cu cât trec prin mai multe procese de preparare, cu atât pierd mai mulţi nutrienţi.

„Dacă nu avem vitaminele, organismul se îmbolnăveşte, iar vitaminele se distrug la tempearturi de peste 70 de grade şi noi trebuie să le luam de undeva şi nu le putem lua decât din alimente care sunt în stare crudă sau mai puţin procesate”, spune Nastasia Belc, Institutul pentru Bioresurse Alimentare .

Mai grav e că aceste produse au în compoziţie şi mult zahăr, aditivi alimentari, dar şi grăsimi hidrogenate, avertizează experţii.

„Boala cardiovasculară, diabetul, obezitatea, cresc de trigliceridele, colesterol, caria dentară în special la copii, toate acestea sunt boli extrem de grave şi de la vârste mici începând cu aceste boli şi expuşi la aceste boli, la fel, risc de boli degenerative de la vârste foarte mici. Aceste alimente ultraprocesate, ucid uşor”, explică Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.

Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm mâncare gătită acasă şi să evităm alimentele de tip fast food sau cele care trec prin mai multe procese de preparare.

sursa:digi24.ro