Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831

Se schimbă ora. Când trecem la ora de iarnă în 2020

Suntem pe final de octombrie, ceea ce înseamnă că schimbarea orei se apropie! Ar putea fi însă ultima dată când România trece la ora de iarnă. În ultimii ani au tot existat discuții în Comisia Europeană privind acest subiect, iar din 2021 fiecare țară a Uniunii Europene urmează să aleagă.

„Ora de iarnă” a devenit un subiect tot mai dezbătut în ultimul timp. Potrivit unei propuneri a Comitetului de Turism şi Transporturi al Uniunii Europene, această schimbare ar putea înceta de anul viitor. Până atunci însă, 2020 vine, din nou, cu datul ceasului înapoi.

Când se schimbă ora în 2020

Ca întotdeauna, schimbarea are loc într-o noapte de sâmbătă spre duminică. Mai precis în ultima duminică a lunii octombrie. Ceasul „se va da cu o oră înapoi” în noaptea de 24 spre 25 octombrie.

Dacă în jurul datei de 22 – 23 septembrie am avut echinocțiul de toamnă, moment în care am intrat în toamna astronomică, în ultimul weekend din luna octombrie se trece la ora de iarnă 2020. Noaptea devine mai lungă astfel că, ora 4.00 AM devine ora 3.00 AM.

Ce este ora de iarnă

Este un standard stabilit în anul 1967. Oamenii au căzut de acord că e bine să existe o astfel de înțelegere universală, pentru a nu fi dați peste cap.

UTC (ora universală coordonată) a funcționat în paralel cu Greenwich Mean Time, până în anul 1972. Și acesta era un standard, la fel ca UTC.

Acum este folosit de câteva țări din Africa și Europa de Vest, iar Marea Britanie folosește GMT doar pentru perioada de iarnă.

Când e posibil să renunțăm la ora de iarna și de ce

Comitetul de Turism şi Transporturi al Uniunii Europene a propus ca schimbarea orei să înceteze începând cu anul 2021. Decizia finală rămâne la latitudinea fiecărui stat, membru al Uniunii Europene. Ulterior, Comisia Europeană va analiza fiecare decizie.

Așadar, anul acesta ar putea fi ultimul în care țara noastră trece la ora de iarnă. Decizia de renunțare la ora de iarnă depinde de fiecare stat în parte și ar putea intra în vigoare de anul viitor.

Țările care doresc să mențină mereu ora de vară vor trebui să facă această modificare în ultima duminică din luna martie 2021, în timp ce statele care doresc să rămână la ora standard de iarnă vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.

Până când se va afla decizia finală, 2020 ne va aduce, din nou, o oră în plus de somn.

Sursa:spynews