Când începe programul “Rabla pentru electrocasnice”. 9 categorii de produse vor fi finanțate

Romanii vor putea face cumparaturi prin Programul “Rabla pentru electrocasnice 2020” incepand din data de 15 decembrie, a anuntat joi, 26 noiembrie, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet.

“Programul demareaza in cateva zile. Astazi a fost deja publicat in Monitorul Oficial Ghidul pentru finantarea acestui program. Tot astazi i-am solicitat presedintelui Administratiei Fondului pentru Mediu sa semneze decizia prin care acest program incepe efectiv. In foarte scurt timp si de indata ce toti comerciantii se vor inregistra si se vor valida in acest program, romanii pot sa beneficieze de aceasta finantare. Populatia va putea sa faca efectiv cumparaturi prin Programul ‘Rabla pentru electrocasnice’ incepand cu data de 15 decembrie a acestui an. Practic, fiecare roman poate beneficia de achizitionarea a noua categorii de produse. Exista si niste elemente de noutate in acest program si ne-am gandit ca suprapunerea cu sarbatorile de iarna ar putea sa aduca un plus de valoare si un plus de eficienta pentru acest program. Avem un buget total de 40 de milioane de lei, dublu fata de bugetul pe care l-am alocat atunci cand a demarat acest program, in anul 2018. Noi estimam ca peste 100.000 de romani vor putea sa beneficieze de acest program”, a spus Fechet.

Acesta a mentionat si categoriile de produse ce vor fi incluse in editia din acest an a Programului “Rabla pentru electrocasnice”.

“Finantam maxim 50% din valoarea unui echipament. Aici avem o noutate – faptul ca am introdus, fata de anii trecuti, patru categorii noi de produse, respectiv: aspiratoare, uscatoare de rufe, tablete si laptopuri. Cat priveste valoarea fiecarui voucher, avem propusa suma de 500 de lei pentru laptopuri, 400 de lei pentru masinile de spalat vase, aparate de aer conditionat (inclusiv cele portabile), frigidere sau combine frigorifice, televizoare si uscatoare de rufe, 300 de lei pentru masina de spalat rufe si pentru tablete. Totodata, pentru achizitionarea de aspiratoare oferim un voucher de 200 de lei. Este important sa stim sa aceste vouchere vor fi emise in mod electronic. Modalitatea de obtinere a acestora va fi una foarte simpla: practic, fiecare roman va intra pe site-ul Fondului pentru Mediu unde nu trebuie sa introduca decat datele personale si categoria de echipament pentru care doreste sa beneficieze de voucher. Se va emite un voucher electronic care va putea fi utilizat atat fizic, in magazinul unui comerciant, cat si electronic pe site-ul comerciantilor intr-un termen de maxim 15 zile. Daca nu va fi folosita, suma respectiva va putea fi pusa la dispozitia altui beneficiar care va dori sa se inscrie in program in masura in care vor exista inca fonduri suficiente”, a explicat ministrul Mediului.

Oficialul a mentionat, totodata, ca fiecare roman poate solicita cel mult un voucher pentru fiecare categorie de produse.

“Conditia este sa ducem fie la magazinul fizic, fie sa predam curierului la achizitionarea unui produs un electrocasnic vechi din aceeasi categorie. Aici avem si doua exceptii – la uscatoare de rufe nu este neaparat nevoie sa predea exact un uscator de rufe, ci un alt electrocasnic vechi, iar la masinile de spalat vase se pot preda si alte tipuri de electrocasnice. In cazul laptopurilor si tabletelor ne dorim sa scoatem din functiune calculatoarele vechi si acolo va trebui sa se predea un calculator vechi. Fiecare roman poate sa beneficieze de unul sau mai multe vouchere din fiecare categorie. Practic, avand noua categorii, pot obtine noua vouchere diferite. Fata de anii trecuti, cand procesarea dosarelor de finantare se facea exclusiv manual, anul acesta am solicitat colegilor ca intregul proces de emitere al voucherelor, dar mai ales de validare a acestor vouchere in vederea decontarilor de catre comercianti sa fie un proces digital, automatizat si care sa se intample in timp real”, a afirmat Mircea Feche

In 2019, Programul “Rabla pentru electrocasnice” a beneficiat o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza carora romanii au avut posibilitatea sa-si cumpere un produs nou – de la masina de spalat rufe sau masina de spalat vase pana la aparate de aer conditionat sau frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare si televizoare.

Datele oficiale referitoare la acest program arata ca, in total, anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere si au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.

sursa: ziare.com