Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Municipiul Iași intră în scenariul roșu!

În cursul dimineţii de 18 martie 2021, municipiul Iași a depăşit rata de 3 infectări cu COVID-19 la mia de locuitori (municipiul Iași are o rată de infectare de 3,12). Din aceste considerente, municipiul a intrat în scenariul roșu. Barurile, restaurantele dar şi sălile de jocuri de noroc se închid în interior.

Totuşi, pentru că acest lucru să se întâmple este nevoie de o decizie la nivel local. După ce a depăşit rata de infectare de 3 la mie, autorităţile locale se vor organiza într-un comitet judeţean unde vor hotăra în mod oficial închiderea acestora.

Municipiul Iași intră în scenariul roşu

Aşa cum preciza, în urmă cu câteva zile prefectul Marian Grigoraș, intrarea în scenariul roşu era una iminentă. Instituţia Prefectului a publicat în această dimineaţă lista cu rata de infectare pe fiecare localitate din judeţul Iași. În muncipiul Iași rata de incidentă a trecut de 3 la mie iar acest lucru va duce automat la o decizie în acest sens.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași estimează că, după toate probabilitățile, într-una din zilele viitoare municipiul Iași va atinge rata incidenței de 3 cazuri Covid-19 la mia de locuitori, iar acest aspect va determina emiterea unei hotărâri privind instituirea re stricțiilor specifice scenariului roșu. Informăm populația și agenții economici vizați de această situație astfel încât aceștia să se poată pregăti pentru perioada următoare. Recomandăm să fie respectate în continuare regulile sanitare care au scopul de a limita răspândirea acestui virus și încurajăm populația să se programeze pentru efectuarea vaccinului împotriva Covid-19 la unul dintre cele 28 de centre deschise în județul Iași”, a declarat în urmă cu câteva zile Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Ce se întâmplă în scenariul roşu

Odată cu intrarea în scenariul roşu, în localitatea aferentă activităţile ce presupun prezenta oamenilor în interior se suspendă. Concret, restaurantele, barurile vor putea să îşi desfășoare activitatea doar exterior, iar sălile de jocuri de noroc vor fi închise. Aceeaşi soartă vor avea şi instituţiile de cultură.

De asemenea, este permisă prepararea și comercializarea hranei care nu se consumă în spațiile respective.

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați din domeniul jocurilor de noroc, cu excepția LOTO.

Școala va fi în continuare funcţională dar în sistem hibrid. Un ordin comun al ministrului Sănătății şi al ministrului Educaţiei prevede faptul că până la o rată de infectare de 6 la mie, şcoală va rămâne deschisă.

Pe scurt – Ce se întâmplă în scenariul roşu

Sălile de spectacole, teatrele și cinematografele se închid
Restaurantele, barurile îşi vor suspenda activitatea în interior
Sălile de jocuri se închid
Școala se va menţine că şi până acum, în scenariul galben, iar anii terminali vor intra în sistem hibrid

Când se iese din scenariul roşu

Scenariul roşu va continua, chiar dacă rata de infectare scade sub 3 la mia de locuitori, timp de 14 zile. După această perioadă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă se va întâlni iar dacă rata de infectare va fi sub 3 la mia de locuitori, activitatea în unităţile menţionate mai sus va fi reluată.

Totuşi dacă rata de infectare se va menţine peste 3 la mia de locuitori, scenariul roşu va fi menţinut în vigoare încă 14 zile. Totuşi, dacă rata de infectare sare de 6 la mia de locuitori, Iașul ar putea intra în carantină totală.

Notă! Autoritățile locale au precizat pentru BZI.RO că astăzi vor avea discuții despre votarea deciziei de intrare în scenariul roșu. Cel mai probabil decizia va fi luată tot astăzi.

Sursa:bzi