Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831

Covid-19 DUPĂ vaccinare: care sunt principalele simptome și la cât timp apar

Vaccinarea este singura cale de a depăși pandemia, transmit specialiștii din sănătate. Deși nu oferă o protecție de 100% împotriva virusului, serurile apărute pe piață reduc semnificativ, chiar cu 90%, riscul spitalizărilor și al deceselor. Miercuri, un studiu citat de ziarul The Miami Herald a prezentat principalele simptome semnalate de persoanele care s-au infectat după imunizare, precizând că aceste cazuri sunt rare. 

Studiul a fost realizat de medici și oameni de știință de la Massachusetts General Hospital, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Kingʼs College London și Stanford University of Medicine. Din echipă a făcut parte și compania pentru științele sănătății ZOE.

Potrivit cercetătorilor reuniți în cadrul ZOE Covid Symptom Study, cele mai frecvente simptome sunt următoarele: 

1. Dureri de cap
2. Secreții nazale
3. Strănuturi
4. Gât iritat
5. Pierderea mirosului

Persoanele vaccinate prezintă simptome similare cu cele raportate de bolnavii nevaccinați. Totuși, cei vaccinați au avut simptome mai puține și de durată mai scurtă, au făcut forme mai puțin severe și s-au însănătoșit mai repede, notează cercetătorii. 

Cercetătorii au mai constatat că unele simptome, printre care și tusea persistentă, au apărut mai degrabă la pacienți care primiseră o singură doză din cele două de vaccin Pfizer sau Moderna sau nu fuseseră vaccinați. ”În mod curios, am observat că persoanele vaccinate și testate pozitiv cu Covid-19 raportau mai frecvent strănutul ca simptom, în comparație cu cei nevaccinați”, au mai scris autorii. 

Strănutul nu se află printre simptomele Covid-19 pe lista CDC, dar cea actualizată cuprinde febră sau frisoane, tuse, oboseală, pierderea gustului sau mirosului și gât iritat. Potrivit agenției de sănătate publică, simptomele apar între 2 și 14 zile după expunere și pot fi moderate sau severe. Cazurile asimptomatice pot fi posibile la cei complet vaccinați, însemnând că există șanse mici de a-i infecta și pe alții.

În acest context, CDC recomandă inclusiv persoanelor vaccinate să fie atente la posibilele simptome Covid-19, notează The Miami Herald.