Raiul din munţi unde oamenii au refuzat asfaltul

Sătenii din Bătrâna, o comună cu patru sate în care mai trăiesc 100 de oameni, au de câteva luni uliţele asfaltate şi de curând acces la internet, deşi aşezarea de munte este greu accesibilă. Primarul a trebuit să ducă o muncă de convingere cu unii dintre localnici, care s-au temut că asfaltul le va strica pitorescul aşezării, văzută ca un adevărat paradis rural, dar unul al vremurilor trecute.

Comuna cu cel mai redus număr de locuitori din judeţul Hunedoara se află într-o situaţie paradoxală.

Pentru a ajunge în Bătrâna, o aşezare din judeţul Hunedoara ale cărei patru sate (Bătrâna, Răchiţaua, Piatra şi Faţa Roşie) numără în total 100 de oameni, călătorii sunt nevoiţi să străbată cel puţin 30 de kilometri pe drum de pământ şi pietriş, pe singurul traseu accesibil autoturismelor, cel care leagă satul de munte de comuna Dobra.

La capătul drumului anevoios, uliţele din satul Bătrâna au fost asfaltate anul trecut, când comuna a avut un buget de 1,5 milioane de lei, potrivit reglementărilor privind bugetul minim stabilit de Guvern.

Bugetul de anul trecut al comunei a fost de aproape patru ori mai mare decât cel din anul precedent, astfel se explică investiţiile realizate. Primarul Radu Herciu susţine că nu i-a venit să creadă că administraţia locală va beneficia de atâţia bani. Iar unii dintre bătrânii satului nu şi-au închipuit nici ei că vor vedea vreodată asfalt în faţa caselor lor.

Potrivit primarului, au fost oameni care nici măcar nu şi-au dorit drumuri asfaltate, de teamă că aspectul pitoresc al Bătrânei va avea de suferit. Şi că, oricum, neavând maşini sau căruţe, nu aveau nevoie de şosea. „Oamenii şi-au exprimat dorinţa într-o adunare populară şi au zis în final: nu mai vrem pietruire, vrem asfalt”, spune Radu Herciu.

Sursa:adevarul.ro